fbpx

Teh 5 živil vam bo pomagalo, če imate neurejeno prebavo

Česen je naravni antibiotik. (Foto: Pexels.com)

Če imate tudi vi pogosto težave z neredno prebavo, vetrovi in napihnjenostjo, vam bodo ti nasveti, ki jih najdete v prispevku, zelo pomagali.

Ni prijetno, če se pojavijo vetrovi ali napihnjenost, če ta težava traja dlje časa, se lahko pojavijo krči in bolečine. Mnogokrat pa se upočasni tudi prebava. Če je prebava neredna, se hitro poslabša tudi počutje, težave se opazijo tudi na videzu kože in splošnemu zdravju. K sreči pa obstaja kar nekaj naravnih živil, s katerimi si lahko zelo hitro pomagate sami.

Kumina
Semena kumine so pravi čudež narave. Takoj pomagajo, če imamo težave s prebavo, če se pojavijo vetrovi ali napihnjenost. Uporabite jih lahko na dva načina. Prvi je ta, da pol žličke semen kumine razgrizete v ustih in pogoltnete s kozarcem tople vode.

Drugi pa je ta, da iz kumin skuhate čaj. Žličko semen kuhate v treh decilitrih vode. Ko zavre, kuhate še nekaj minut, nato pa malce ohladite, precedite in popijete.

Foto: Pixabay

Listi in semena koriandra
Tudi koriander je odličen za boljšo in bolj zdravo prebavo. iz listov lahko skuhate čaj. Pest listov prelijete z dvema decilitroma vrele vode, pustite 15 minut, nato pa precedite in popijete. Semena pa lahko uporabljate pri pripravi obrokov.

Vsak večer pa lahko nekaj koriandra namočite v hladni vodi. Pokrijete, pustite do naslednjega jutra, nato pa precedite in tekočino popijete.

Ingver
Tudi ingver zelo pomaga, kadar imate težave s črevesjem ali želodcem. Ingver naribajte in ga pol žličke dodajte, ko kuhate zeliščni čaj.

Naribani ingver lahko zamešate tudi z vodo. Eno žlico naribanega svežega ingverja zamešajte v pol litra tople vode, dodajte sok ene limone. Pustite nekaj minut, nato precedite in napitek popijte.

Foto: Pixabay

Česen in redkvica
Tudi česen vam lahko hitro pomaga. Če ste napihnjeni, zaprti, potem očistite strok česna, na hitro ga zgrizite in pogoltnite s kozarcem tople vode. Lahko pa ga sesekljate in pojeste v kislem mleku ali jogurtu.

Tudi redkvica vam bo pomagala. Naribajte jo, potresite s ščepcem soli in pojejte. Redno pa jo lahko dodajate tudi solati.

Za upokojence