fbpx

To je nočna mora tretjine Slovencev. Kaj lahko storite?

Foto: Pixabay

Po hladni streznitvi se bomo kmalu lahko veselili toplih pomladnih temperatur. Maj je mesec, v katerem začnejo cveteti številne trave, kar pa precejšnjemu delu populacije predstavlja začetek nočne more – alergije. Kako si lahko pomagate sami in kdaj je čas, da obiščete specialista?

Nenadna ohladitev s snegom je prekinila sezono pojavljanja cvetnega prahu. To za nekatere vrste dreves pomeni hiter zaključek sezone, za visoko obremenitev s cvetnim prahom trav pa samo časovni zamik, pojasnjuje biologinja Andreja Kofol Selinger z Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano.

Obisk pri splošnem zdravniku
Sum na alergijsko bolezen dihal postavi splošni oziroma družinski zdravnik, ki začne z zdravljenjem. Smiselno je, da vsak bolnik opravi testiranje alergije pri specialistu. Vodenje bolnikov z alergijskim rinitisom nato nadaljuje domači zdravnik. V primeru zapletov ali neuspeha zdravljenja bolnika napoti k alergologu, so zapisali na spletni strani Klinike Golnik.

Magdalena Metelko (foto: Nova24TV).

Magdalena Metelko (foto: Nova24TV).

Pomagate si lahko tudi na naraven način
Magdalena Metelko iz ekološke kmetije Preščan ob pojavu alergije na cvetni prah za začetek priporoča en teden stroge diete. Ta zajema uživanje zgolj doma pridelane hrane, ki jo je mogoče kupiti na ekološki tržnici ali pa pri sosedu, znancu ali prijatelju, ki ima denimo domače kokoši in domačo zelenjavo. Priporočljivo je torej pretežno uživanje domače hrane, še posebej, če je pridelana na domačem vrtu.

Od zelišč priporoča rman in ognjič v obliki čaja ali kapljic. Kombinacija tega pripravka in čim bolj naravne prehrane lahko prepreči alergijo oziroma vsaj lajša njene simptome. Kot neke vrste cepivo Metelkova priporoča uživanje medu s cvetnim prahom. Ognjič je bil že v starem Egiptu zelo cenjeno zelišče, saj v celoti razkuži telo. Rman se uporablja tudi po operacijah, če pride do notranjih krvavitev, prav tako pa izboljša delovanje različnih organov.

Maj je mesec, ko cvetijo trave (foto: Pixabay).

Maj je mesec, ko cvetijo trave (foto: Pixabay).

Maj je mesec cvetenja trav
April je mesec, ko je v zraku cvetni prah breze in sorodnih dreves, medtem pa v maju cvetijo trave. Za trave so najvišje vrednosti obremenitve zraka v povprečju izmerjene od sredine maja do sredine junija. Kakšna bo obremenitev v letošnjem letu, bo odvisno od vremena. Na travnikih bodo cvetele kislice in trpotec, ki nekaterim posameznikom tudi lahko povzročajo alergije.

Na prvi pogled podobno navadnemu prehladu …
Najpogostejša alergijska bolezen, ki jo povzroča cvetni prah, je seneni nahod. Seneni nahod je alergijsko vnetje očesne veznice, nosne sluznice ali obeh hkrati. Klinična slika senenega nahoda zelo spominja na navadni prehlad, nastopajo pa tudi razlike. Kadar vnetje prizadene očesno veznico, nastane rdečina, srbenje in solzenje. Veznica lahko tudi oteče. Pri prizadetosti nosne sluznice se nos zaradi otekline sluznice zamaši, razvijejo se srbenje nosu, obilen voden izcedek in prekomerno kihanje. Kadar je alergijsko vnetje neobvladano, se lahko razširi tudi na spodnja dihala in se pri bolniku razvije astma. Klinična slika zelo spominja na navadni prehlad.

Pomembna razlika med obema je, da prehlad ne traja več kot teden dni, seneni nahod pa lahko traja tudi več mesecev in se pojavlja vsako leto v istem obdobju – v obdobju cvetenja rastline, na katere cvetni prah je bolnik preobčutljiv. Pri senenem nahodu telesna temperatura praviloma ni povišana. Bolezen spremljajo tudi splošni simptomi: utrujenost, splošno slabo počutje, motnje koncentracije in motnje razpoloženja, pojasnjuje pediater in pnevmolog Renato Eržen.

Letošnje nadloge poleg breze predvsem gaber, hrast in bukev
Sezona alergenega cvetnega prahu se je letos začela že v toplem januarju, in sicer s cvetnim prahom leske in jelše, v Primorju tudi s cvetnim prahom cipres. Letošnji april je bil za alergike težak mesec. Bile so visoke obremenitve zraka s cvetnim prahom breze. Prav tako so letos močno cveteli gaber, hrast in bukev, ki so preobčutljivim na brezo lahko podaljšali čas s simptomi. Jesenovega cvetnega prahu, ki lahko povzroča težave tudi ljudem, preobčutljivim na oljko, je bilo v zraku nekoliko manj, kot kaže večletno povprečje.

Nina Knapič