To je razlog, zakaj bi morali vsak dan pojesti 100 gramov rdečega mesa

Foto: iStock

Na trgu obstajajo številni preparati za lajšanje simptomov prehlada in viroze, a dejstvo je, da virusi, ki nas napadajo, zahtevajo drugačen pristop. Izgradnja imunitete je namreč neprekinjen proces, ki se začne na našem krožniku. 

Naše telo je skoraj popoln stroj, ki neutrudno deluje in skrbi za uravnoteženje vsakodnevnih stresov in napadov na organizem. Znašli smo se v obdobju letnega časa, ko je naše telo še posebej občutljivo in izpostavljeno. Imuniteta je tako posledično na udaru  in na trgu obstajajo različni preparati, ki jih lahko koristimo za blažitev simptomov, ko viroza že nastopi.

Zelo pomembno je preventivno delovanje in oskrba telesa z vitamini in minerali z namenom, da se telo lahko lažje brani. Poleg vitaminov A, B in C ima tudi mineral cink pomembno vlogo pri normalnem delovanju imunskega sistema. Poleg omenjenih vitaminov je cink bistvenega pomena za pravilno rast in razmnoževanje celic, ki sodelujejo pri imunskih reakcijah, zato je nujno, da poskrbite za to, da v telo vnesete dovolj cinka.

Foto: iStock

V katerih živilih se nahaja cink?
Eden najboljših virov cinka v prehrani se nahaja v rdečem mesu. Zaužitje okoli 100 gramov rdečega mesa namreč lahko zadovolji okrog 25 odstotkov celotne potrebe cinka. Cink iz rdečega mesa je izjemno koristen, saj le majhne količine rdečega mesa v prehrani povečajo absorpcijo cinka iz vseh ostalih prehrambenih izdelkov z vsebnostjo cinka, kot so stročnice, brokoli, cvetača, ohrovt in zelje. Raznovrstna prehrana je nujna za krepitev odpornosti, a kombinacija rdečega mesa in rahlo dušene zelenjave daje potrebno moč za boj proti hladnim jesenskim dnevom.

V svojo prehrano je priporočljivo vključiti čim več fižola in graha, kot prilogo pa kuhano zelenjavo, bogato s cinkom. Za krepitev imunitete ni treba posegati po preparatih, saj se vse potrebno skriva v najljubšem nedeljskem kosilu. Izkoristite sezono sarm in uživajte v tradicionalnih jedeh, rdečem mesu, bogatem s cinkom, in kislem zelju, bogatem z vitaminom C, poleg tega pa se tudi gibajte v naravi na svežem zraku, saj bo to še dodatno okrepilo organizem.

N. Ž.

 • Jure kavčičeu

  Ta članek se tu nahaja zato, ker je nedavno Luka Mesec na eni izmed sej imel odličen govor o tem, kako neodgovorno je v Sloveniji še dodatno spodbujati konzumiranje mesa. Bravo nova24, poteptali ste skorajda vsa zdravniška priporočila in na povsem amaterski način poskušali povedati nekaj, o čemer očitno nimate pojma.

  • Soave

   No, tega govora pa nisem slišala. Dodatno spodbujanje ? Še za tisto osnovno dozo rdečega mesa nimamo. To je pa res moral biti dober govor.
   Zato pa je tov. Mesec tako bled fantič. . . . . . ker upošteva zdravniška priporočila ?

  • cosmosjasnovidec

   Daj beži ti z tem tvojim tovarišem Mesecem vred.
   Ta gnida naklada zaradi tega,ker so in še levaki pokradli ves denar do katerega so stegnili svoje dolge prste tako,da imajo,upokojenci premajhne pokojnine,delavci imajo enkrat premajhne plače in ker so levuharji porinili državo v beznico katere državljani so na robu preživetja.
   Z takimi bednimi razlagami bi rad prepričal državljane celo v to,da je meso škodljivo seveda zaradi tega,ker si ga nekateri enostavno niti več ne morejo privoščiti.
   To je nakladanje,da se ljudstvo ne bi dvignilo proti tej komunajzerski levuharski vladi in v taka gobezdanja verjamete samo levuharji.

   • OrangeHitler

    Hahaha *triggered*
    Daj dihaj malo vmes, da se ne boš zadušil, bogi domoljubček

 • Soave

  No, vidite, tole pa je voda na moj mlin. Ljubim vse vrste meska. Jem ga pa razmeram primerno……bolj belega, kot rdečega

 • ahnenpass

  Meso je pač najbolj kvalitetna hrana, ker je del živali, ki je že prebavila različne rastline in njihove minerale razgradila na molekule. Cink je kovina, sicer za človeka ni preveč strupen, vendar to še ne pomeni, da lahko jemo te stvari. Telo rabi nano delčke, ki jih lahko vsrka šele, ko se hrana v želodcu dovolj razkroji. Pa še to ne čiste elemente, cink reagira z železom in bakrom, zato so te kemične reakcije koristne. Govorimo o molekulah, saj nimamo pocinkanih celic.
  Za imunski sitem, se meni zdijo bolj koristni razni napitki, od navadnih sokov, do posebnih zvarkov, kot so recimo medica, čaj ali kava, nekaj mesa je itak vedno dobro nositi s seboj v želodcu, že za stalno rezervo.

 • Zgornji

  BEDAKI NEUMNI !!! ! !!! JAZ SEM VEGETARIJANEC ŽE OD LETA 1991, PA NIMAM NOBENIH PROBLEMOV , NITI TISTIH NE , KI SEM JIH IMEL DO TAKRAT !!! ! !!!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!