To je točka preloma, po kateri lahko novi koronavirus povzroči tudi smrt

Novi koronavirus (Foto: NIAID Rocky Mountain Laboratories (RML), U.S. NIH )

Pri večini okuženih z novim koronavirusom je, dokler virus ostane v nosu in grlu, potek bolezni podoben prehladu. Če pa virus prodre v pljuča in povzroči pljučnico, se stanje običajno poslabša zelo hitro in pri pomembnem odstotku obolelih stanje postane kritično. V primeru pljučnice dodatno tveganje predstavljajo sekundarne bakterijske okužbe in možnost preostrega odziva telesa, ki lahko poleg okuženih celic začne napadati tudi zdravo tkivo.

Novi koronavirus pri večini okuženih povzroča simptome prehlada, dokler ostane v nosu in v grlu, če pa doseže pljuča, nevarnost postane veliko večja. Kot poroča Bloomberg, pri enem izmed sedmih obolelih okužba z virusom povzroči težave z dihanjem, 6 odstotkov primerov pa postane kritičnih. Kot izhaja iz poročila Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), lahko takšna situacija privede do odpovedi življenjskih funkcij in septičnega šoka.

Ko virus enkrat prodre v pljuča, se stanje pacienta poslabša zelo hitro
Kot je povedal pomočnik generalnega direktorja WHO Bruce Aylward, ki je sovodil misijo na Kitajskem, pri 10 od 15 odstotkih pacientov stanje preide iz blagega v resno, od slednjih pa 15 do 20 odstotkov primerov postane kritičnih. Najhujšo nevarnost virus predstavlja za starejše od 60 let in tiste z obstoječimi zdravstvenimi težavami, kot so na primer visok krvni tlak, diabetes in srčno-žilna obolenja.

Foto: CDC

Pri pljučnici lahko stvari zapletejo sekundarne okužbe in preoster odziv telesa na okužbo
“Klinična slika izkazuje potek bolezni, ki ni nepodoben tistemu, kar vidimo pri gripi,” pa je povedal virolog Jeffrey K. Taubenberger. Če virus prodre v pljučno tkivo, lahko sproži resnejši potek bolezni, saj povzroči pljučnico ob že povzročeni oslabljenosti imunskega sistema zaradi virusne okužbe. “Telo takoj skuša popraviti škodo v pljučih,” še pojasnjuje Taubenberger. Bele krvničke, ki zaužijejo patogene in pomagajo popravljati poškodovano tkivo, se odzovejo prve. Dodatno tveganje predstavljajo morebitne sekundarne bakterijske okužbe in možnost, da se telo na novi koronavirus odzove preostro in ne napada le okuženih celic, pač pa tudi zdravo tkivo.

Rok Krajnc

 • Unikatna

  Pa kaj je z ljudmi?! Ne gre se samo za njih, ampak za druge…Takšne je treba sankcionirati!

  “V ZD Koper ugotavljajo, da se kljub opozorilom morebitno okuženi z novim koronavirusom ne držijo predpisanega protokola. Tako je v eno od čakalnic ZD Koper mimo pravil vstopil potencialno okužen moški, podobno pa se je zgodilo tudi v ambulanti za nujne primere v Bonifiki. Zaradi ukrepov je bil ZD nekaj ur zaprt, rezultat brisa še ni znan.”

  • Anton

   Verjetno bo treba uvest oznanila v albanščini.

   • Unikatna

    Očitno res…

   • dUSAnSlovenia

    Morda ne?
    Itak jih je too much.
    Črni humor!
    Poštenim vse dobro.
    O.

 • rubec

  Ker je žena zvečer rekla, da jo boli glava, sem ji potem ko je zaspala z enim takim pildkom celo noč pod nosom mahal. Zjutraj je rekla, da jo pa zdaj boli vse živo, hehe.

  • FORT WORTH

   hehehe dobro lekcijo si ji dal…
   Danes zvecer lahko, kaj pricakujes…

   • rubec

    Hehe. Jutri bom na forum malo zamudil.

    • FORT WORTH

     Naslednjic, ko jo bo “bolela” glava ji lepo obljubi, da se njene glave ne bos niti dotaknil pa bo…hehehe

 • Artur

  Kako Zapper ubije parazite(viruse, bakterije, protozoje…) v krvi:
  https://www.youtube.com/watch?v=kELJRX9WsiQ
  https://www.youtube.com/watch?v=jSYcN5A1qJE

 • Rožle

  V Sloveniji potrdili že 31 primerov okužbe z novim koronavirusom
  ***********************************************************************
  Zdaj pri nas nastopa faza, ko je praktično nemogoče še pravi čas vse rizične osebe poloviti ,
  in s tem preprečiti, da ne bi le te še koga drugega okužile

 • Diverzantii

  Kar nekaj od članka’imate pojma, v kateri razred hodi ta znanstvenik

 • RATATA

  Zelo sproščeni podplati na fotki. Ej…, to je rubrika sproščeno!!

 • garfi

  KUĆAN IN NJEGOVA VLADA ŠE VEDNO NISO ARETIRANI

 • All Bot

  Zanimivo, kako imajo Evropske države z manj migranti tudi manj koronavirusa. Lahko bi rekel, da je Koronavirus še en argument proti multikulturismu, kjer ti okuženi tujci ne hodijo v državo iz bližnjega vzhoda in kitajske. Nekaj, kar je italjane grdo koštalo in še marsi koga bo.