fbpx

To so kraji, ki se jih morate najbolj izogibati zaradi nevarnosti okužb! Poleg tega nas lahko varuje aplikacija!

Foto: Vlada RS

Zaradi neupoštevanja obstoječih ukrepov stroke smo zabredli globoko. Po 4902 opravljenih testih smo namreč v torek potrdili rekordnih 707 okužb. Ker je ravno posameznik tisti, ki lahko naredi največ za zajezitev širjenja virusa, je na mestu odgovorno obnašanje, kamor spada tudi uporaba aplikacije za sledenje okužb. Konec koncev s tem ne varujemo samo sebe, ampak tudi svoje najdražje, med katerimi pa so seveda tudi tisti, ki spadajo v najbolj ranljivo skupino ljudi. 

Potrebno je zavedanje, kaj je tisto, kar najbolj povečuje tveganje okužbe, da se lahko nadaljnjemu širjenju okužbe tudi izognemo. Sem pa nedvomno spada: zaprt prostor, čas, ki ga preživimo z drugimi, gostota ljudi in neupoštevanje varnostne razdalje, kašljanje, kihanje, kričanje, petje ter hitro dihanje pri raznih dejavnostih.

Stroka opozarja, da so najbolj problematične zabave v zaprtih prostorih, obisk nočnih klubov in barov, igranje športov z veliko telesnega stika, kot so košarka, nogomet, odbojka, vožnja z letalom, uporaba javnega potniškega prometa, množični protesti, ogled tekem, koncerti, obisk gledališča ali kina. Velika možnost okužbe obstaja tudi v primeru obiska fitnesa, ki povzroči dodatno nevarnost na račun hitrega vdihavanja in izdihavanja, s tem pa večje izločanje virusa. Podobno je tudi ob obisku verskih obredov v zaprtih prostorih, frizerja ali kozmetičnih salonov, kjer poseben izziv predstavlja nošenje maske ter ob sestankih v zaprtih prostorih ob nerazkuženih površinah, ki se jih dotikamo.

Mobilna aplikacija “Ostani zdrav”. (Foto: Vlada RS)

Obisk bolnišnice, urgence, osebnega zdravnika ali zobozdravnika, vožnja s taksijem (nevarnost okužbe se precej poveča, če vozniki taksijev ne razkužujejo za vsakim potnikom), obisk muzejev (izogibamo se gneči), gostinski vrtovi in terase (izziv predstavlja nošenje maske in upoštevanje razdalje) so dejavniki, kjer obstaja srednja možnost okužbe. Precej bolj varno je igranje tenisa, badmintona, golfa ali drugih športov, pri katerih je mogoče ohranjati razdaljo in razkuževati površine, ki se jih dotikamo. Prav tako je lahko varno tudi nakupovanje v trgovinah, če seveda pri tem upoštevamo varnostno razdaljo in razkužujemo površine, ki se jih dotikamo.

Aplikacija je uspešno orodje pri zajezitvi virusa
Ker je najbolj varno, da ostanemo doma, se sprehajamo v naravi, tečemo ali kolesarimo (posamično ali v družinskem krogu) in se udeležujemo piknikov v ožjem družinskem krogu, ne čudi, da stroka opozarja, da naj se ljudje ne zadržujejo tam, kjer je večja množica in s tem večja možnost okužbe. Ker so v državah, kot je Finska, kjer je aplikacija za slednje okužb množično v uporabi, uspešni pri zajezitvi virusa, je jasno, čemu stroka poziva k uporabi aplikacije. Aplikacija Ostani zdrav nas namreč obvesti, če smo bili v stiku z okuženo osebo, zaradi česar je mogoče prilagoditi svoje vedenje in zaščititi svoje najbližje. Kljub skepticizmu nekaterih je potrebno zavedanje, da je med ključnimi lastnostmi aplikacije ohranjanje anonimnosti uporabnikov in decentralizirano obdelovanje njihovih podatkov, zato je skrb glede razkritja identitete odveč.

Vir: Sledilnik COVID-19

Nina Žoher