fbpx

Tveganje nastanka krvnih strdkov je pri cepljenju zanemarljivo

Mnogo je ugibanj, kolikšna je možnost oziroma tveganje za pojav krvnih strdkov po cepljenju proti covidu-19. A je zgornja slika zgovorna že sama po sebi. Po cepljenju z vektorskimi cepivi proti covidu-19 (cepivo Astra Zeneca, Johnson in Johnson) namreč lahko pride do krvnih strdkov oziroma tromboz, vendar gre za zelo zelo redek zaplet, ki nastopi le pri 4 osebah na milijon cepljenih (0,0004 odstotkov). Tveganje nastanka krvnih strdkov je tako veliko večji že pri jemanju kontracepcije in kajenju, največji pa pri okužbi s covidom-19. Do krvnih strdkov namreč pride pri obolelih in prebolevnikih pri kar 165 tisoč osebah na milijon, kar pomeni 16,5-odstotno možnost. Kljub možni povezavi vektorskih cepiv z omenjenimi zelo redkimi trombotičnimi zapleti torej še vedno velja, da koristi cepljenja odtehtajo tveganja.

V Sloveniji po zadnjih podatkih kadi slaba četrtina odraslih prebivalcev, tobak pa je praktično dostopen na vsakem vogalu, čeprav škoduje tako rekoč vsakemu telesnemu organu. Povzroča številne vrste raka, bolezni srca in ožilja, bolezni dihal, ki vodijo v smrt. Ob tem se nihče ne vpraša, zakaj se tobaka ne prepove. Pravzaprav nima tobak nobenih pozitivnih lastnosti za telo, pa ga še vseeno uživa četrtina odraslih Slovencev. Cepljenje proti covidu-19 pa, kot že večkrat rečeno, preprečuje hujši potek bolezni pri morebitni okužbi, pri mnogih pa povzroči popolno imunost, pa vendarle obstajajo minimalna tveganja, ki zagotovo ne odtehtajo koristi. Ta tveganja so pri kadilcih za pojav krvnih strdkov mnogo večja. Pri kar 1763 kadilcev na milijon se pojavijo krvni strdki, kar pomeni 0,18 odstotno možnost.

Tudi kontracepcija povzroča možnost pojava krvnih strdkov, in sicer konkretno večji odstotek kot pri cepivu, pa je v Sloveniji vseeno dostopna, saj vsakdo lahko najde primerno obliko zase, četudi ima posamezne omejitve oziroma pogoje pri uporabi. Krvni strdki se pojavijo pri 500 do 1200 ženskah na milijon, ki jih uporabljajo, kar pomeni, da je možnost strdka od o,95- do 0.12-odstotna v primerjavi s cepivom, kjer je 0,0004-odstotna.

Cepivo proti covidu-19 (Foto: epa)

Največji odstotek krvnih strdkov je pri okuženih in prebolevnikih
Največ možnosti za pojav krvnega strdka je pri okuženih s covidom-19 in prebolevnikih. Na milijon primerov so se strdki pojavili pri kar 165 tisoč osebah, kar pomeni 16-odstotno možnost pojava strdkov v telesu. Kar je zagotovo dovolj dober razlog za cepljenje, saj je tveganje veliko manjše kot pri okužbi.

Sara Kovač