fbpx

UKC LJ: “V dveh mesecih hospitaliziranih 22 otrok s covidom, deklica na intenzivni negi”

Slika je simbolična

Potekala je novinarska konferenca UKC Ljubljana o stanju glede covida-19. Predstojnica infekcijske klinike Tatjana Lejko Zupanc je dejala, da “število cepljenih žal ne narašča tako hitro kot število novih primerov”. Za počitnice v naslednjem tednu pa je Mateja Logar predlagala “prostovoljni lockdown”, ki bi omejil širjenje virusa. Predstojnik intenzivne enote ljubljanske infekcijske klinike Matjaž Jereb je opozoril na intenzivne oddelke, ki predstavljajo kritično mesto, kjer se zdravstvo lahko zlomi. Na oddelkih intenzivne enote so štirje bolniki, ki imajo zelo hud potek bolezni, 75 odstotkov bolnikov ni cepljenih. 

“Intenzivni oddelki so kritično mesto, kjer se lahko naše zdravstvo zlomi, v kolikor bo število covidnih bolnikov nepredvidljivo rastlo. V zadnjih 14 dneh se soočamo s počasnim, a vztrajnim porastom bolnikov tudi na intenzivnih oddelkih, danes jih imamo 47, s povprečno starostjo 62 let, najmlajša bolnica je stara 35 let,” je dejal Matjaž Jereb in dodal, da nekaj bolnikov na intenzivnih covidnih oddelkih poleg podpore za mehansko predihavanje potrebujejo tudi podporo aparata za izventelesno oksigenacijo. “Dejansko gre za tako hudo prizadetost dihal, da jih z običajnimi aparati ne uspemo ustrezno stabilizirati.”

Tri četrtine kritično bolnih bolnikov na intenzivnih oddelkih ni bilo cepljenih
“Od polno cepljenih je pet od 12 s hudo imunsko motnjo, preostali so starejši in imajo sočasne kronične bolezni. Do danes je na intenzivnem oddelku umrla samo ena bolnica, ki je bila polno cepljenja. Šlo je za bolnico po presaditvi solidnega organa,” je dejal. Cepljenje sicer ne nudi 100-odstotne zaščite, a da vsi podatki, objave in izkušnje kažejo, da cepljenje pomembno zniža verjetnost, da posameznik zboli, da zboli s kritično obliko bolezni ali da zaradi bolezni umre.

Zaskrbljujoči podatki
As. dr. Mojca Rožič, dr. med., vodja dejavnosti za otroke na infekcijski kliniki, pa je predstavila, kakšno je stanje covid okužb pri otrocih. “V zadnjih dveh mesecih smo imeli 22 hospitaliziranih otrok s covidom, ena deklica je bila premeščena v enoto intenzivne terapije.” 
Dr. Tadeja Kotar pa je dejala, da smo se na številke očitno že navadili, “vendar se moramo zavedati, da je vsaka številka bolnik in oseba – od nekoga sorodnik, mama ali oče, morda otrok. Ali pa znanec in prijatelj. Moramo se družiti, vendar moramo biti pri tem tudi previdni”.

Hospitalizacije popolnoma zdravih necepljenih posameznikov
Medtem se pojavljajo primeri hospitalizacij pred tem popolnoma zdravih necepljenih posameznikov. “Imamo jih tudi na intenzivnih oddelkih, so pa redki. Sicer pa so pred okužbo popolnoma zdravi covidni bolniki brez resnih sočasnih kroničnih bolezni, ki bi potrebovali podporo aparata, redki,” je pojasnil Jereb.

Zapleti pri covidu-19 bolj pogosti pri starejših necepljenih – stranski učinki po cepljenju pa zelo redki
“Kar nekaj zdravih starostnikov, ki so normalno funkcionirali z minimalno terapijo in žal niso cepljeni, zboli do te mere, da potrebujejo hospitalizacijo, ki pa se lahko pogosto zaplete. In za nekoga, ki je pravzaprav odlično funkcioniral, nastane nekdo, ki ima hude posledice, ni več sposoben samostojnega življenja, potrebuje oskrbo v domu,” je opozorila predstojnica infekcijske klinike Lejko Zupanc. Poudarila je, da so stranski učinki po cepljenju pri starejših zelo redki. “Sploh ogroženost za trombotične zaplete je dosti manjša kot pri mlajših in ni razloga, da se starejši ljudje ne bi cepili,” je dodala.

Sara Kovač