fbpx

UKC Ljubljana želi ustaviti operacije malih srčnih bolnikov

(Foto: Bobo)

UKC Ljubljana je ministrici za zdravje Milojki Kolar Celarc sporočil, da ne more slediti priporočilom, ki izhajajo iz mednarodnega poročila, zato predlagajo, da se izvajanje programa otroške srčne kirurgije ustavi.

Afera otroške srčne kirurgije traja že od junija letos, ko se je v javnost prvič spregovorilo o poročilu, v katerem je kar nekaj hudih očitkov, ki letijo na izvajanje programa otroške srčne kirurgije v Sloveniji.

Zdravniška zbornica je nato v sredini septembra tudi uradno predstavila ugotovitve tega poročila, med drugim pa so izpostavili, da je bila varnost otrok v letih 2007-2014 resno ogrožena. Prav tako pa niti zdaj ni ustreznih varnostnih pogojev, da bi UKC lahko nadaljeval z izvajanjem operacij.

Ministrstvu za zdravje je zdravniška zbornica ob tem naročila, da razišče okoliščine pomanjkanja dokumentacije, saj si zaradi ugleda v tujini ne bi smelo dopustilo, da bi delo ostalo opravljeno zgolj na pol.

Ta manjkajoča dokumentacija je bila v ponedeljek s strani UKC Ljubljana vendarle poslana tako ministrstvu za zdravje kot zdravniški zbornici, ob tem pa so ministrstvu predlagali še, da se izvajanje programa otroške srčne kirurgije do nadaljnjega ustavi, poroča današnje Delo.

Premalo kirurgov in premalo otrok
Razlog je, da ne morejo slediti priporočilom, ki izhajajo iz mednarodnega poročila, saj Slovenija nima izšolanih kirurgov te specialnosti in ne zadostnega števila na srcu bolnih otrok.

UKC bi moral imeti stalno na razpolago vsaj dva izšolana kirurga za operacije drobnih, zgolj kot oreh velikih otroških src, a v Sloveniji ni niti enega usposobljenega kirurga te specialnosti. Po mednarodnih smernicah bi moral imeti center otroške kardiokirurgije na leto vsaj 250 na srcu bolnih otrok, ki potrebujejo operacijo, a je bilo v zadnjih treh letih v Sloveniji le od 88 do 98 bolnih otrok na leto, kar je bistveno manj od zahtevanega najmanjšega števila, še piše Delo.

Strokovni direktor UKC Sergej Hojker je ob tem pojasnil, da je zaustavitev programa le ena izmed možnosti, ki jih je vodstvo UKC predlagalo ministrstvu za zdravje in zdravniški zbornici. Po njegovem mnenju ustavitev programa ni najboljša rešitev, a odločitev prepuščajo politiki in stroki.

Program otroške srčne kirurgije v UKC Ljubljana ni ustavljen, ampak teče tako, kot je bil zastavljen od začetka leta 2014 dalje, še poudarjajo na UKC.

ZZS: Odločitev UKC je pričakovana in pravilna
Iz Zdravniške zbornice Slovenije pa so medtem sporočili, da so prejeli pojasnilo UKC Ljubljana in da so njihova stališča in pojasnila glede trenutnih razmer in vizije prihodnosti korektna in jih je potrebno spoštovati.

“UKC Ljubljana že vse od leta 2014 vlaga izjemne napore, da bi se omenjeni program v modificirani obliki in ustreznih pogojih dela in financiranja v Ljubljani nadaljeval. Glede na objektivne ovire v smislu zagotavljanja mednarodnih standardov varne oskrbe otrok, je njihova pobuda, ki so jo podali Ministrstvu za zdravje za zagotavljanje najširšega konsenza v državi glede prihodnosti otroške srčne kirurgije v Ljubljani, pričakovana in pravilna,” so navedli v sporočilu za javnost.

B. O.