fbpx

Uporabljate palčke za čiščenje ušes? Niso najboljša izbira

Foto: Freepik.com

Za mnoge so palčke za ušesa nepogrešljiv del pripomočkov za osebno higieno. Ampak strokovnjaki opozarjajo, da jih ne uporabljate, z njimi si lahko naredite veliko škodo.

To, da je čistoča pol zdravja, vemo vsi. Ampak, ko pa boste prebrali o čistoči ušes, boste nemalo presenečeni. Mnogo ljudi namreč palčke za ušesa uporablja nepravilno, s čimer pa si lahko naredijo veliko škodo. Palčk za ušesa nikoli ne smete potisniti pregloboko v uho.

Ušesno maslo ščiti uho, preprečuje, da bi umazanija prišla vanj, ščiti bobnič, deluje antibakterijsko in antiglivično, preprečuje tudi, da bi se v ušesu zadrževala voda. Ko se ušesnega masla nabere preveč, je to opazno na zunanjem delu ušesa. S palčkami za ušesa pa lahko prav to odvečno maslo potisnete nazaj v uho., če ne čistite pravilno. S tem lahko zamašite uho, poslabšate sluh, če paličico potisnete pregloboko, lahko celo poškodujete bobnič, v uho lahko zanesete bakterije in podobno.

Zato mnogi strokovnjaki odsvetujejo uporabo palčk za ušesa. Namesto tega uporabite bombažno krpico ali kosem vate in toplo vodo. Nežno očistite zunanji del ušesa in obrišite do suhega. Ne pozabite, ušesno maslo ni znak umazanije, ampak je za uho koristno.

Za Upokojence