fbpx

Uživanje predelanega mesa povzroča raka

Foto: iStock

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (World Health Organization – WHO) predelano meso, kot so slanina, salame, klobase, šunka, hrenovke in druge podobne mesnine, povzročajo raka. Poročilo je objavila Mednarodna agencija za raziskave raka, ki deluje pod okriljem WHO.

Poročilo zdravstvene organizacije navaja, da 50 g predelanega mesa na dan (kar sta dve rezini slanine) poveča verjetnost raka debelega črevesja za 18 odstotkov. Zapisano je tudi, da rdeče meso prav tako prispeva k povečanju verjetnosti obolevanja za rakom.

Posezite po mesu lokalne ekološke reje
Zdravstvena organizacija hkrati izpostavlja tudi prednosti za telo, ki jih ima zmerno uživanje svežega mesa, predvsem iz domače ekološke reje. Veliko svežega mesa je nato predelanega v raznovrstne oblike mesnin, ki so obdelane z različnimi postopki, na primer z dimljenjem, sušenjem, dodajanjem velikih količin soli in konzervansov. Ti postopki nato povečajo možnost obolevanja za rakom, predvsem rakom debelega črevesa.

Poiščite vašo najbližjo ekološko kmetijo na seznamu ekoloških kmetij v Sloveniji: http://www.bodieko.si/ekoloske-kmetije.

Tako se je predelano meso znašlo na lestvici ogrožajoče hrane v skupini z alkoholom in kajenjem. Na WHO še poudarjajo, da vam en sendvič s slanino ne bo naredil večje škode, se pa verjetnost, da obolite za rakom, sorazmerno poveča s količino predelanega mesa, ki ga vnesete v telo.

A. D.