fbpx

Zaradi okužbe na potovanju po Južni Ameriki rodila otroka z mikrocefalijo

Komar prenašalec virusa zika (foto: epa).

V ameriški zvezni državi Florida so zabeležili že 14 primerov okužbe z virusom zika, potrdili so tudi prve primere okužbe z virusom zika prek domačih komarjev. V Španiji pa je pred nekaj dnevi rodila okužena ženska otroka z mikrocefalijo. Gre za prvi tovrsten primer v Evropi.

Florida je prvo območje v ZDA, kjer so ljudi okužili domači komarji. Vsi ostali dosedanji primeri so izhajali od drugod, saj so se ljudje okužili med obiskom južnega dela ameriške celine. Večina jih je virus prinesla s potovanj, ostali pa so se okužili s spolnimi odnosi z okuženimi.

V ameriški zvezni državi Florida so do sedaj zabeležili 14 primerov okužbe z virusom zika prek pikov komarjev na območju mesta Miami, zato so tamkajšnje oblasti zvezno vlado zaprosile za pomoč. Guverner je vsem nosečnicam priporočil preventivne preglede, floridsko ministrstvo za zdravje pa nosečnicam deli sredstva za preventivo.

Področje Floride je problematično zato, ker gre za močvirnata območja, kjer je težko izsušiti stoječe vode, kjer se običajno zadržujejo komarji. Pred Florido so ziko v ZDA odkrili pri 1650 osebah.

V ZDA zabeležili prvi primer prenosa virusa zika z ženske na moškega
Z ameriškega centra za nadzor nad boleznimi so sporočili, da so v ZDA zabeležili prvi primer prenosa zika z ženske na moškega prek spolnega odnosa. V vseh dosedanjih primerih prenosa prek spolnega odnosa so moški okužili svoje partnerice.

Primer so zabeležili na območju New Yorka. Gre za mlajšo žensko, ki se je vrnila z območja, ki je endemičen. Po spolnem odnosu z moškim, ki ni potoval z njo, so okužbo diagnosticirali pri obeh. Ugotovitev je v nasprotju z dosedanjim prepričanjem, da lahko virus prek spolnega odnosa prenašajo le moški.

Barcelona: Rodila otroka z mikrocefalijo
Nedavno je v Barceloni v Španiji rodila ženska, okužena z virusom zika. Vodja porodniškega oddelka v bolnišnici Vall d’Hebron Felix Castillo je povedal, da so prva testiranja pokazala da ima “manjši obseg lobanje, kot je običajno, in da ima mikrocefalijo”.

Predstavnica porodnišnice Elena Carreras je sporočila, da se mati počuti dobro in da sta se starša rojstva otroka zelo razveselila. Ženska, ki je rodila s carskim rezom po 40. tednu nosečnosti, se je z virusom zika okužila med potovanjem v Južni Ameriki. Mikrocefalijo so pri otroku sicer zaznali že v času nosečnosti, a sta se starša odločila, da ga obdržita.

Manuelly Araujo da Cruz, rojena v Braziliji (foto: epa)

Manuelly Araujo da Cruz, rojena v Braziliji (foto: epa)

 Podoben primer so zabeležili v Sloveniji, kjer se je ženska po posvetovanju z zdravniki odločila za umetno prekinitev nosečnosti v 32. tednu. Običajno je otrok v tem obdobju že obrnjen z glavico navzdol, približuje se teži dveh kilogramov. Uči se dihati, čeprav pljuča še niso povsem razvita, vsi ostali organi pa že dovolj dobro delujejo.

Slovenski mediji so bili takrat polni hvale na račun domačih raziskovalcev, ki so dokazali, da okužba z virusom zika med nosečnostjo povzroča možganske okvare ploda. Ko smo na UKC Ljubljana poslali vprašanje, na kakšen način so prekinili nosečnost, pa so nam odgovorili, da ne vidijo “razloga, da bi se mediji zanimali za podrobnosti medicinskih postopkov”.

V. V., STA