fbpx

V Sloveniji potrjen že drugi primer okužbe z virusom zika

Otrok z mikrocefalijo (foto: epa).

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so potrdili že drugi primer okužbe z virusom zika. Oseba se je okužila v Srednji Ameriki. Nosečnicam odsvetujejo potovanja na območje epidemije. 

Nacionalni inštitut opozarja, da se države južne in srednje Amerike že dlje časa soočajo z virusom, ki je najbolj nevaren za ženske in nosečnice, saj pri novorojenčkih povzroča mikrocefalijo, zato svetujejo preventivno ravnanje in primerno zaščito.

Do sedaj smo v Sloveniji zabeležili dva primera okužbe z virusom zika. V drugem primeru se je obolela oseba okužila v Srednji Ameriki, klinični simptomi pa so se začeli pojavljati in so izzveneli še pred vrnitvijo v Slovenijo. Kot pravijo na NIJZ, obolela oseba ne predstavlja tveganja za javno zdravje, bo pa zagotovo prišlo do več primerov okužb zaradi številnih potovanj na območja z ziko, predvsem v času olimpijskih iger.

Vsem potnikom, ki potujejo v države, kjer je epidemija virusa zika, na inštitutu svetujejo, da se natančno pozanimajo glede stanja v državi. Nosečnicam in tistim, ki načrtujejo nosečnost, odsvetujejo obisk olimpijskih iger in območij z epidemijo virusa zika.

Zaradi zike preplah predvsem v Braziliji
Zika sicer največ preglavic povzroča v Braziliji, kjer se širi že več kot pol leta. Virus je nevaren predvsem za ženske in nosečnice, saj pri nerojenih otrocih povzroča mikrocefalijo, zaradi katere se novorojenčki rodijo z nenavadno majhno lobanjo. Povezavo med ziko in mikrocefalijo so dokazali prav slovenski zdravniki, zdravila za virus pa še ni. Zaradi razsajanja bolezni so za nekaj časa razmišljali tudi o odpovedi olimpijskih iger, ki se bodo poleti odvijale prav v Riu de Janeiru. Svoj nastop na OI pa so zaradi te nevarnosti že odpovedali tudi številni športniki.

Če potujete v Brazilijo – pozor!
V Evropi naj bi bilo prenešenih primerov že okoli 700, v Sloveniji pa je ta primer prvi. Na Ministrstvu za zdravje RS imamo tudi delujočo koordinacijsko skupino za nalezljive bolezni, s katero so že večkrat obravnavali načrt pripravljenosti na morebitni pojav okužbe v Sloveniji. Skladno s tem javnost tudi informirajo, ozaveščajo in ji posredujejo navodila. ”Predvsem je pomembno, da ljudje, ki potujejo na območja z ziko, upoštevajo pravila glede izogibanja komarjem in pravila glede uporabe kondomov pri spolnih odnosih,” sporočajo z Direktorata za javno zdravje.

M. P.