V Sloveniji zaradi kajenja vsak dan umre 10 ljudi

Foto: Pixabay

Vlada se z novim, strožjim kadilskim zakonom želi soočiti s problematiko kajenja med prebivalstvom. A problem je potrebno rešiti pri začetku. V Sloveniji vsak dan kadi kar devet odstotkov petnajstletnikov, kar 40 odstotkov pa jih je že vsaj poskušalo kaditi. Kajenje ima izjemno negativen vpliv na njihov razvoj in v veliki meri določa njihove navade v odraslosti. 

Mlajši, kot začnejo kaditi, večja je verjetnost, da bodo bolj zasvojeni in bodo pokadili več cigaret, prav tako pa je manj verjetno, da bodo opustili kajenje. S tem se zvečajo možnosti za nastanek obolenj, povezanih  s kajenjem – pljučni rak, rak debelega črevesja in danke ter druge srčno žilne bolezni.

Te bolezni pa so lahko usodne. Kadilci povprečno izgubijo od 10 do 15 let življenja, kar dve tretjini kadilcev pa umre zaradi posledic kajenja. Še huje je, ker mnoga leta pred smrtjo navadno preživijo z zelo slabo kvaliteto življenja. Statistike pravijo, da v Sloveniji vsak dan zaradi posledic kajenja umre 10 ljudi. V desetih letih je to 36.000 ljudi, kar je podobno številu prebivalcev v Kranju ali Celju.

Zakaj mladi pričnejo kaditi?
Kot opozarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, mladi pričnejo kaditi zaradi različnih razlogov. Gre za splet okoliščin, na katere vplivajo oglaševanje in promocija tobačne industrije, vpliv vrstniške družbe, ki kadi, kajenje staršev in njihov odnos do kajenja in slabši uspeh v šoli ter nižji socialno ekonomski položaj.

Potrebno je ustvariti okolje, v katerem bo čim manj spodbud h kajenju
Da bi izboljšali statistiko, predvsem pa zavarovali naše otroke, je pomembna uvedba celovitega programa ukrepov, menijo na NIJZ. Potrebno je ustvariti okolje, v katerem bo čim manj spodbud h kajenju, okolje s čim manj prodajnimi mesti tobačnih izdelkov, brez oglaševanja ter z izjemno visokimi cenami tobačnih izdelkov, so še prepričani na Inštitutu. Skladno s tem so ministrstvu v javni razpravi že podali nekaj predlogov k dopolnitvi novega kadilskega zakona.

Te pripombe je ministrstvo že zbralo, trenutno jih obravnavajo, kot so nam zatrdili, pa predvidoma še v tem mesecu sledi medresorsko usklajevanje.

M. G.