fbpx

Vam šumi v ušesih in vam pokajo kolena? Poglejte, kaj pomenijo ti telesni zvoki.

Foto: iStock

Naše telo je zapleten organizem, ki nam z različnimi znaki pokaže, da z nami nekaj ni v redu, še predno pride do različnih težav in bolezni.

Ravno zato je potrebno svoje telo poslušati in reagirati takoj, ko se takšni znaki pojavijo.

Kruljenje v želodcu
Naš želodec pogosto proizvaja zvoke kruljenja, ko nas napade lakota. Vendar želodec slišimo, tudi ko procesira hrano ter tekočino in ko skozi črevesje potujejo plini. Za te zvoke je zaslužna peristaltika, ki usmerja hrano naprej proti zadnjični odprtini, poroča Ordinacija.hr.

Zvoki v želodcu nastajajo tudi, če samo mislimo, vidimo ali čutimo hrano, saj možgani v trebuh in črevesje, ki skrbita za prebavo, pošiljajo signale.

Vzroki kruljenja so lahko tudi alergija na določeno hrano, zdravila, čir na želodcu in razne infekcije. Kruljenje ni edini simptom, saj ga lahko spremljajo bolečine v trebuhu, hemeroidi in otekline. V tem primeru je potrebno obiskati zdravnika.

Preskakovanje in pokanje čeljusti
Do preskakovanja čeljusti največkrat prihaja zaradi okvare čeljustnega sklepa. Če pride do tega, morate nujno k stomatologu ali ortodontu, da vam popravi napako. V čeljusti lahko pride tudi do zaklepa, ko spodnje čeljusti ne morete več premikati, vse to pa spremlja huda bolečina.

Prasketanje, zvonjenje in odmevanje v ušesih
Prasketanje, zvonjenje in odmeve v ušesih strokovno imenujemo tinitus. Zaradi njega ste lahko pretirano občutljivi na normalne zvoke, lahko pa povzroči tudi nezmožnost spanja in koncentracije. Če vam tovrstni zvoki onemogočajo normalno življenje, obiščite otorinolaringologa.

Pokanje in preskakovanje kolena
Kot pri vseh sklepih lahko tudi pokanje v kolenih pripelje do izpahnjenih vezi. Sámo pokanje v kolenih ni tako resno, če v kolenih ne čutite tudi šibkosti in bolečin. Če začutite te simptome, pa obiščite zdravnika, da vas napoti na slikanje, vam postavi diagnozo ter svetuje vaje in vadbo za utrditev kolena in mišic. Pred rekreiranjem je potrebno izvajati vaje za ogrevanje in raztezanje, da ne bi prišlo do poškodb.

Škripanje vrata in hrbta
Pokanje v vratu in hrbtu je vsakodnevna težava večine ljudi, ki svoje dneve presedijo in se pri tem nepravilno držijo. Pokanje je lahko posledica obolenja vratnih vretenc, razširi se lahko tudi proti ramam in prsnemu košu, bolečina v vratu pa se lahko razširi vse do prstov na nogah.

Za odpravljanje težav v vratu in hrbtenici se poskušajte čim več gibati, ne pozabite pa tudi na počitek, da se vratne in hrbtne mišice sprostijo in spočijejo.

M. P.