fbpx

[Video] Ob lepem vremenu obiščite naravo, ne svojih bližnjih. Zaščitite sebe, zaščitite svoje, zaščitimo Slovenijo!

Foto: iStock

Ob lepem vremenu obiščite naravo, ne svojih bližnjih. Zaščitite sebe, zaščitite svoje, zaščitimo Slovenijo, sporočajo iz UKC Ljubljana. V luči epidemije koronavirusa bi se moral vsakdo zavedati, da najbolj ranljivo skupino predstavljajo upokojenci in tisti s kroničnimi obolenji. Ob enem pa je nujno zavedanje, da koronavirus ne izbira starosti. Okužijo se lahko tudi mladi, zato omejite stike in s tem zaščitite svoje bližnje!

Število okuženih se iz dneva v dan povečuje. Od 4. marca, ko smo zabeležili prvi primer okužbe, se je v roku enega tedna število okuženih povečalo za 56. V sredo, 18. marca, smo zabeležili 286 primerov okužb, kar napram tednu dni prej, predstavlja precejšen porast. Glede na to, da imamo že potrjenih 319 primerov okužb je jasno, da je vrag že zdavnaj vzel šalo. Ker pa je realna številka okuženih vsaj petkrat večja od uradne številke, je jasno, da se epidemije ne bo dalo zajeziti, če pri tem ne bomo sodelovali prav vsi.

Čeprav koronavirus starosti ne izbira, pa izkušnje kažejo, da imajo težji potek bolezni starejše osebe s kroničnimi obolenji (kot so astma, sladkorna bolezen, srčno-žilne bolezni ipd.). Natančni podatki o poteku bolezni se po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje NIJZ še zbirajo, saj gre za nov virus. Iz poročanja Kitajske pa je mogoče sklepati, da naj bi približno 20 odstotkov okuženih imelo težji potek bolezni.

Ne obiskujmo najbolj ranljivih!
Glede na to, da smo sosednja država evropskega Wuhana, kjer so v sredo zabeležili kar 475 novih primerov smrti zaradi novega koronavirusa, kar je največ v enem dnevu od izbruha epidemije, ni moč pričakovati, da se porast okužb v Sloveniji zmanjšal kar sam od sebe. V teh težkih časih je zato bolj kot kadarkoli prej pomembna pomoč in solidarnost. Ranljivim skupinam je mogoče najbolj pomagati tako, da se jim prinese hrano in ostale potrebne reči iz trgovine in se kupljeno pusti pred vrati, da se osebnemu stiku izogne. Če pa ranljiva skupina rabi kakšno pomoč na domu, kot je to zlaganje drv in podobno, to počnite sami brez njihove prisotnosti.

Foto: Twitter

Samoizolacija je najbolj učinkovit recept za izhod iz tovrstne krize. V primeru, da se le te ne bomo držali nas lahko čaka italijanski scenarij. Tega pa si zagotovo nihče ne želi. Glede na to, da je slovensko zdravstvo že tako ali tako preobremenjeno, bi veliko število resno okuženih, prinesli pravo zmedo. Po podatkih Mladih zdravnikov imamo namreč v Sloveniji le 200 postelj na intenzivnih enotah, od katerih je večina zasedena že v običajnih razmerah. Zatorej izogibajte se socialnim stikom in ostanite doma!

Hana Murn