[Video] Slovenska vlada je očitno na dopustu, mi pa objavljamo koristne nasvete v povezavi s koronavirusom Jelke Godec in navodila hrvaškega ministrstva za zdravje

V Italiji zaradi novega koronavirusa vladajo izredne razmere (Foto: epa)

Glede na to, da se vlada ne odziva dovolj hitro, je Jelka Godec na svojem twitter profilu objavila navodila in nasvete v povezavi z koronavirusom. Obvestilo tudi za vse, ki potujete v Italijo: Furlanija Julijska krajina že včeraj razglasila izredne razmere, če ste v tujini in imate vprašanja glede morebitne okužbe s koronavirusom in s tem povezana vprašanja pokličite 112. Ob sumu na okužbo ne hodite v ZD. Pokličite zdravnika! V nadaljevanju objavljamo tudi navodila hrvaškega ministrstva za zdravje. 

Hrvaško ministrstvo za zdravje je namreč objavilo zgibanko in video s pojasnili, kaj je konoravirus, objavili so tudi nasvete državljanom. Ker so v slovenski vladi zgleda vsi na dopustu, ministra Aleša Šabedra v odstopu ni že mesec dni, vladni predsednik v odstopu Marjan Šarec pa vse zapise ocenjuje kot politiziranje, objavljamo koristna navodila.

V hrvaški Reki sta namreč trenutno dve osebi v izolaciji, v bolnišnici so ju sprejeli zaradi suma obolelosti za koronavirusom. Hrvaški minister za zdravje Vili Beroš je po poročanju Večernjega lista tudi povedal, da pričakujejo, da se bo koronavirus v “doglednem času” pojavil tudi na Hrvaškem. V Italiji pa je očitno novi koronavirus ušel izpod nadzora, v petih regijah so do zdaj zabeležili skupno 76 okuženih, dva pa sta po okužbi že umrla. Izredne razmere so že v soboto razglasili tudi v regiji Furlanija Julijska krajina, MZZ pa še kar ne odsvetuje potovanj v Italijo. V nadaljevanju prilagamo nekaj nasvetov o tem, kako se zaščititi pred okužbo z novim koronavirusom.

 

Kaj je koronavirus? Virusna bolezen, ki se odraža s simptomi, podobnimi gripi. Hitro se širi. Okužijo se lahko ljudje in živali. V nekaterih primerih lahko pride do težkih zapletov dihalnega sistema in smrti.

Cepivo trenutno ne obstaja.

Rizične skupine so: kadilci, otroci, osebe nad 65 let

Simtomi koronavirusa: kašelj, temperatura, glavobol, izcedek iz nosa, glavobol, oteženo dihanje, drhtenje

Virus se širi:
z neposrednim stikom z okuženo osebo,
kapljično: kihanje, kašljanje,
z dotikom predmetov in površine, okužene z virusom.

Umivajte si roke.
Po potrebi nosite masko za prekrivanje ust in nosu.
Uporabljajte robčke.
Izogibajte se stika z živimi in poginulimi živalmi, tako domačimi kot divjimi.
Jejte le hrano, ki je pravilno termično obdelana.
Izogibajte se spolnih odnosov z osebami, katerih zdravstveno stanje ni znano.

 

 

Cepiva proti pljučnici ne ščitijo pred koronavirusom
WHO opozarja, da cepiva proti pljučnici in gripi ne ščitijo pred okužbo z novim koronavirusom: “Virus je tako nov in drugačen, da potrebuje svoje cepivo. Raziskovalci se trudijo razviti cepivo proti novemu koronavirusu in WHO jih podpira. Čeprav obstoječa cepiva niso učinkovita proti novemu koronavirusu, je cepljenje proti pljučnim obolenjem priporočljivo za zaščito zdravja.”

Novi koronavirus ogroža vse ljudi, ne glede na starost
Ljudje vseh starosti so lahko okužijo z novim koronavirusom. Starejši ljudje in tisti z obstoječimi boleznimi, kot so astma, diabetes in bolezni srca so pri tem bolj ranljivi. WHO tako priporoča ljudem vseh starosti, da se zaščitijo pred koronavirusom, na primer z dobro higieno rok.

Termometri zaznajo samo tiste, ki že imajo vročino
Termometri so učinkoviti pri zaznavanju ljudi, ki že imajo povišano telesno temperaturo zaradi novega koronavirusa, ne morejo pa zaznati tistih, ki so okuženi, niso pa še zboleli. Kot sporoča WHO, okuženi zbolijo po dveh do desetih dneh od okužbe.

Rok Krajnc, C.R.