[Video] Tako naj poteka samoizolacija

Vir: UKC Ljubljana

Pri UKC Ljubljana so zato pripravili kratek videoposnetek z nasveti in napotki v primeru okužbe s koronavirusom.

V Sloveniji se širi novi koronavirus in številni državljani bodo v primeru okužbe morda morali ostati v strogi izolaciji, da bi preprečili širjenje virusa. Pri UKC Ljubljana so zato pripravili kratek videoposnetek z nasveti in napotki v takšnem primeru. V primeru samoizolacije moramo tako ostati doma, ne smemo hoditi v službo, šolo ali javne kraje, prav tako pa niti na domu ne smemo sprejemati obiskov.

Za komunikacijo uporabljamo telefon, bivamo ločeno, če živimo sami, pa nam lahko hrano pustijo pred vrati
Za komunikacijo lahko uporabljamo telefon, če opazimo simptome, kot sta vročina ali kašelj pa se najprej z zdravnikom posvetujemo prek telefona. K zdravniku nikakor ne smemo priti nenajavljeni, saj lahko s tem pripomoremo k širjenju okužbe.

V času samoizolacije se moramo ločiti tudi od drugih ljudi doma in moramo tako bivati v ločenem prostoru, uporabljamo pa tudi ločene sanitarije, brisače in higienske pripomočke. Uporaba maske doma je potrebna le ob prisotnosti drugih oseb, ki jih želimo zaščititi pred okužbo.

Če živimo sami, lahko za naročilo hrane iz trgovine uporabimo internet, pri čemer se dogovorimo, da nam dostavljene stvari dostavljavec pusti pred vrati, da se izognemo stiku. Če to ni možno, ali pa je v karanteno postavljena cela družina, bo za dobavo hrane poskrbela Civilna zaščita, ki ima za takšne primere pripravljen načrt.

S samoizolacijo pomagamo pri zaščiti najranljivejših posameznikov pred okužbo
Koronavirus ima le blage posledice pri štirih od petih obolelih, samoizolacija pa lahko pomaga pri zaščiti najranljivejših posameznikov med nami, predvsem starejših in tistih z že obstoječimi zdravstvenimi težavami.

Rok Krajnc

 • Peter

  Sem pričakoval Vejoleto v glavni vlogi. Pa še za vlogo v risanki ni dobra, no.

  • Franc Šink

   Jaz pa Šarca in vejoleto. Saj sta oba glumca.

  • rubec

   Meni so se kolegi smejali, ko sem kopal tunel proti gostilni. Zdaj ko sem včeraj ponoči tam ves osran zagledal prazne gajbe, se mi bodo pa spet. Prekleta banda.

 • Vlado Kolenko

  Smešno se mi zdi, da obveščajo, da lahko hrano iz trgovine v primeru obolelosti naročijo preko interneta. To gre v Ljubljani, v večini ostalih vasi po Sloveniji pa ne.

  • to gre toliko časa, dokler prostotržni trgovci imajo od kje voziti hrano na police….ko bodo njihove kratkoročno skladiščene zaloge pošle…..boš lahko naročal po internetu, kar boš hotel….samo nič ne bo dostavljeno.,….

  • KAPIBARA

   .. Če to ni možno, ali pa je v karanteno postavljena cela družina, bo za
   dobavo hrane poskrbela Civilna zaščita, ki ima za takšne primere
   pripravljen načrt…
   – Za še tako slabo situacija, se najde rešitev,,,

 • ljudje naj bodo pa za dostavo hrane v hišo odvisni od lopovske komunistične greznice imenovane slovenska država in od lopovskih pohlepnih skrnobnih pičk, kot je Aleksanda Pivec (oseba, ki je 3 mesece nazaj sama kradla ubogih 40.000eur s katerimi si rešuje lastno eksistenčno vprašanje)? Precej na trhlih nogah imate tole zastavljeno in bojim se, da tele vlade čez 30 dni ne bo več…..še preden bo lahko dostavila hrano komurkoli v samo-karanteno…..hrano bodo pa dostavljai samo toliko časa, dokler bodo prostotržni trgovci imeli od kje vozit in filat na police…..niti besede še ni bilo o zagonu projekta za 100% samooskrbo s hrano……vsaj z mesom vseh vrst, mlekom/mlečnimi izdelki in zelenjavo, ki pri nas uspeva bodisi na prostem bodisi pod umetnimi pogoji v steklenjakih/rastlinjakih……niti ene besede o tem…..prva stvar je.,…kako si bodo razdelili še zadnji denar…..ta folk, če preživimo tole pizdarijo, ker je to šele začetek, bo najebal ko/če bo to kdaj mimo….ker ne bo nobene EU ali pa Združenih Naorodov, ki bo tem nesposobnežem in prevarantom ščitila riti z vojsko ali policijo

  • Kluki

   Uspelo jim je spraviti na kolena vso živinorejo,razen prašičereje.Ta laufa sto na uro.Problem je v tem,da ti prašiči niso užitni.

 • Unikatna

  Tole je res mimo. Nimamo vsi po dveh sanitarij…In kdo ti bo prinesel hrano? Sveti Peter…ah, no…brez besed…

 • Joc 52

  Zato pa je pomembna samo/lokalna oskrba. Namesto v trgovski center po brezokusno zelenjavo stopite do lokalnega kmeta. Sam ze leta tako nabavljam in vem kaj dam na mizo. Pa se zdravo in neprimerljivo po okusu.

 • Johana Jurgen

  Pohvalno, vendar prepozno objavljen video, moral bi biti že najmanj 1 teden nazaj. Tudi mi smo se o tej temi doma že pogovarjali. 4 osebe v stanovanjskem bloku na 50m². Kako pa sanitarije? Uporablja okuženi, ostali pa k sosedu? Hja, malo bolj bo treba potrpeti, smo preveč razvajeni in je veliko težje iti iz dobrega na slabše. A kaj ko otrok in mladine to ne zanima. Oni sploh ne vedo, da včasih niso poznali pice na vasi, če je bil meso na mizi, je bil že praznik, banane-južno sadje-zelo redko, čokolada prav tako.Ni bilo mobitela, interneta, še radio je bil 70 let nazaj redkost.

 • Slehernik

  Dostava iz trgovine na dom? A je to risanka za žabarijo in ožjo okolico?

 • KAPIBARA

  Na vse te probleme s eje namigovalo- opisovalo, za SLO, že mesec nazaj.

  Malo logike v glavo.. pa bi si že takrat nabavili…

  – Jes sem, pa mi je bilo “nerodno”, danes pa tole pišem in ne kupujem…

 • Garbage man

  Ostani v omari, kot Mario in generalni tožilec

 • Slehernik

  O, portal svobode govora briše mnenja. Postajate 24 ur