fbpx

[Video] Tako naj poteka samoizolacija

Vir: UKC Ljubljana

Pri UKC Ljubljana so zato pripravili kratek videoposnetek z nasveti in napotki v primeru okužbe s koronavirusom.

V Sloveniji se širi novi koronavirus in številni državljani bodo v primeru okužbe morda morali ostati v strogi izolaciji, da bi preprečili širjenje virusa. Pri UKC Ljubljana so zato pripravili kratek videoposnetek z nasveti in napotki v takšnem primeru. V primeru samoizolacije moramo tako ostati doma, ne smemo hoditi v službo, šolo ali javne kraje, prav tako pa niti na domu ne smemo sprejemati obiskov.

Za komunikacijo uporabljamo telefon, bivamo ločeno, če živimo sami, pa nam lahko hrano pustijo pred vrati
Za komunikacijo lahko uporabljamo telefon, če opazimo simptome, kot sta vročina ali kašelj pa se najprej z zdravnikom posvetujemo prek telefona. K zdravniku nikakor ne smemo priti nenajavljeni, saj lahko s tem pripomoremo k širjenju okužbe.

V času samoizolacije se moramo ločiti tudi od drugih ljudi doma in moramo tako bivati v ločenem prostoru, uporabljamo pa tudi ločene sanitarije, brisače in higienske pripomočke. Uporaba maske doma je potrebna le ob prisotnosti drugih oseb, ki jih želimo zaščititi pred okužbo.

Če živimo sami, lahko za naročilo hrane iz trgovine uporabimo internet, pri čemer se dogovorimo, da nam dostavljene stvari dostavljavec pusti pred vrati, da se izognemo stiku. Če to ni možno, ali pa je v karanteno postavljena cela družina, bo za dobavo hrane poskrbela Civilna zaščita, ki ima za takšne primere pripravljen načrt.

S samoizolacijo pomagamo pri zaščiti najranljivejših posameznikov pred okužbo
Koronavirus ima le blage posledice pri štirih od petih obolelih, samoizolacija pa lahko pomaga pri zaščiti najranljivejših posameznikov med nami, predvsem starejših in tistih z že obstoječimi zdravstvenimi težavami.

Rok Krajnc