Zakaj je nevarno delati več kot 25 ur na teden, če ste starejši od 40 let

Foto: epa

Če delate več kot 25 ur na teden in ste starejši od 40 let, lahko to vpliva na vaše kognitivne sposobnosti. Vsaj tako trdi nova raziskava, ki jo je opravil avstralski inštitut za uporabno ekonomijo in socialne raziskave iz Melbourna.

Omenjeni inštitut je s testi izmeril inteligenčni količnik več kot 6.000 delavcem, ki so bili starejši od 40 let. Ugotovili so, da je optimalen tedenski delavnik 25 ur na teden. Delo namreč spodbuja kognitivne sposobnosti in če človek dela manj od 25 ur, to škodi kognitivnim sposobnostim. Toda če človek dela več kot 25 ur na teden in je starejši od 40 let, lahko delo postane škodljivo. Delo daljše od 25 ur na teden namreč povzroča utrujenost in stres, kar lahko škoduje možganom.

Pešanje fluidne in kristalizirane inteligence
Kot je za spletno stran BBC povedal raziskovalec Colin McKenzie, začne tako imenovana fluidna inteligenca, torej sposobnost ljudi, da procesirajo informacije, pešati po 20 letu, tako imenovana kristalizirana inteligenca, tj. sposobnost uporabe veščin, znanja in izkušenj, pa po 30 letu. To postopno pešanje inteligence vpliva na to, da se ljudje po 40 letu slabše odrežejo na testih, ki preverjejo spomin, odkrivanje vzorcev in miselne spretnosti.

Delo je torej po avstralski raziskavi dvorezen meč. Delo po eni strani krepi možgane, toda pretirano delo povzroča utrujenost in stres, kar škodi možgani. Negativne učinke pretiranega dela so sicer ugotavljale že prejšnje raziskave, toda pri teh je za pretirano delo veljalo delo, ki je daljše od 40 ur na teden.

Ljudje po 40 letu niso prilagojeni za pretirano delo
Na drugi strani pa avstralska oziroma McKenziejeva raziskava ugotavlja, da se pretirano delo za ljudi, starejše od 40 let, začne že pri več kot 25 urah. To kaže, da biološko in čustveno človeške kognitivne sposobnosti  niso oblikovana tako, da delamo več kot 8 ur in pet dni na teden, če smo starejši od 40 let.

Pomemben dejavnik pri pešanju kognitivnih sposobnosti je poleg pretiranega dela tudi pomanjkanje spanja. Kot pojasnjuje profesor psihologije na floridski državni univerzi Karl Ericsson, sta spomin in učenje odvisna od dolžine spanja in regeneracije. Ameriška zdravstvena organizacija National Sleep Foundation priporoča več kot sedem ur spanja na noč za ljudi, ki so starejši od 26 let.

A. Ž.

 • dr Janez Sveti

  Slovenske raziskave kažejo, da je vsak delavec do 65 leta sposoben delat 72 ur tedensko.

  Dr Janez Sveti ZPiZ

 • dež

  Malo sem zmeden. Vse drugo od 25 ur je škodljivo, ob desetih zvečer je potrebno v posteljo in pred šesto zjutraj bog ne daj vstati. In to velja za 40 letnike. Če prav razumem, bi morala biti večina direktorjev v službi le po 4 uri dnevno.

  • Traktor

   Kaj šele dohtarjev. Edini,ki se tega res držijo so politiki.A pri njih je izgleda pamet obratno sorazmerna.

  • Anton

   zanimivo, če znanstveniki vse to upošteval, potem nebi imel nobenih avtomobilov, eltalov, balabla, res nevem komu služijo ta bedaste analize.

 • totex39

  No politiki poslušajte znanstvenike in se nehajte ubadati z višanjem pokojninske reforme, če jo bo pa potrebno znižati.

 • SloVENEC

  Jaz,kot proizvodni delavec,že leta govorim da bi 6h delavnik bil,ne samo bolj človeški do delavcev,ampak da bi bili delavci veliko bolj efektivni,če bi delali manj h.
  Od 12 do 14 so ljudje že fizično in psihično zmatrani(ooh še 2h…) in efektiva pade. Prav tako bi bilo več delavnih mest(manj brezaposlenih) s prepovedjo delanja nadur pa še toliko več.
  Samo,baje so temu bolj desni proti,kot levi,nevem…

  McKenziejevi so pa sumljivi–oni so bili poslani v našo firmo,ampak oni so iskali kje so lukne in kje bi se dalo še malo delavce priviti…samo omenim,čeprav se strinjam z dotično raziskavo

 • Olga

  Mladi kreativni ljudje so brez dela, stari morajo delati v neskončnost! Narobe svet!!

  • Ros

   Mladi ljudje nimajo izkušenj. Sedijo na predavanjih in se sončijo, popivajo in drogirajo na morju. Poslušajo socialistično propagando na fakultetah. Delajo pa stari in tujci. Ob enem so jih polna usta solidarnosti. Po diplomi računajo na socialno službo, kjer bodo spet pametovali o solidarnosti in vseh mogočih nebulozah. Delajo naj pa drugi. Oni, ki so povsem sposobni živijo na socialnih transferjih, na davkih. Delavce in invalide pa postavijo v suženjske razmere.

   Naši mladi so zgolj oblastniška elita. Nova boržuazija. Vlečejo socialne transferje v svoj žep in se zgražajo nad stanjem v državi, na zahodu in kaj vem kje še. Povsem so oddaljeni od realnosti. Dela je kolikor hočeš. A ne, oni so utrujeni od sedenja na predavanjih. Oni so “elita”. Socialistična elita. Samooklicana elita. Lažniva elita.

   Delo, elita, znanje in izkušnje niso isto. Danes za delo v Sloveniji še vedno šteje, da je nekdo tam. Kaj dela in kaj zna ni pomembno. Pomembna je diploma in kateri opciji pripada. Pomemben je naziv in koga pozna, ter komu se dobrika. To so fevdalno – plemiška pravila. Elito se izloči, če se le da. Ker ne želijo konkurence.

   Končalo se bo z bankrotom.

   • Shalalabayzer

    Uf, predavanja iz socializma na FE…ne boš videl.

 • alojz

  Veliko jih ni nikoli primernih za delo. Zato je treba tistim, ki delajo omejiti upokojitev in naj delajo do smrti. To pravijo tisti, ki nikoli ne bodo delali.

 • Aton

  Še bolj nevarno je delati 25 ur na dan! (predvsem zaradi Einsteina)

 • tramal

  Delam v podjetju v katerem delavci samo nabirajo nadure ,delajo pa dve uri na dan.In takih je vedno več saj so se navzeli balkanskih navad.

  • Anton

   sebe žal ne razumem imam iq +150, pa žal nikjer ne dobim priložnosti za zaposlitev. oddal sem prošnje od smetarja do aktuarja, imam pa matematično izobrazbo

   • Shalalabayzer

    Še nisi slišal za novo politiko:
    Aktivna Politika Odseljevanja

    Matematika velja v SLO, IT, NEM, FR, VB…in ne boš verjel tudi na Luni.
    Izberi si smer in pojdi po svoje…

    P.S.: Pa naj se ti SLO kloaka nič ne smili. Srečno.

   • Waltter

    Pol pa pakiraj kufre in idi v nemčijo tam rabijo take kot ti, pa še z odprtimi rokami jih bodo sprejeli. Vendar ne pozabi službo v nemčiji boš dobil laže preko kakšne agencije. V mislih nimam to da bi delal preko agencije ampak samo za pomoč pri iskanju. Tukaj boš lahko v celoti uprabil svoj IQ. V avstriji boš moral pa kar precej delati, v švici sicer nekaj manj ampak… Anglija boš zabit z delom 120%, medtem ko je avstralija tako ali tako nedosegljiva – če boš šel preko viza programa te bodo potegnili sigurno v kako mesto kjer boš rabo 3 ure vožnje da boš videl prvo drevo :-).

 • Iza Demos

  Ma to jaz že skoz govorim mojemu šefu in domačim pa nič. Šef sem žal sama sebi, domače pa sem razvadila. Ja takle mamo pri nas!

 • Unikatna

  Ma dajte no, itak z leti vse peša! Če bi delali 25 ur na teden, potem bi vsi imeli zaposlitev!

 • pokvarjeniSvet

  Jaz to vem, ampak interes svetovne elite ni da imjo ljudje veliko prostega časa, čim manj za sužnje in podanike, to je ideala za gospodarje. Sploh ni fora v ekonomskem interesu, ampak predvsem v interesu psihopatov in sadistov v parlamentu ki so itak delomrzneži in nič ne dalajo, ki iščejo vedno izgovore da bi delavce kar se da priklenili kar se da dolgo na na delovno mesto in da bi mu manj ostalo – ti psihopati so komunisti in globalisti.

  krajši delovnik je naravni in človeški.

  kje je fora da je tolko ljudi brezposelnih in ne odela niti 1 ure niti 1 minut v katerkoli službi ali delovnem mestu, medtem ko drugi pa morajo 12 ur ali več vsaki dan.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!