fbpx

Zakaj bi vsak mesar na delovnem mestu potreboval kovinsko cev?

Slovenski mesarji se pogosto srečujejo z boleznimi hrbtenice (foto: iStock).

Če ste mislili, da se z boleznimi mišično-skeletnega sistema največkrat srečujejo ljudje, ki na so na delovnem mestu večinoma v sedečem položaju in za računalnikom, temu še zdaleč ni tako. Trgovci, peki in mesarji lahko postanejo ortopedski bolniki že po nekaj letih opravljanja svojega poklica. Mesarjem bi pomagala že navadna kovinska cev, na kateri bi počivala njihova noga.

V sklopu spremljevalnega programa sejma Narava-zdravje na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani je potekala konferenca, na kateri so strokovnjaki med drugim opozorili na poklicne bolezni, s katerimi se srečujejo poklici, kot so trgovci, peki in mesarji.

Prisilna drža, nepravilni položaji zapestja in ponavljajoči gibi
Bolezni mišično-skeletnega sistema in obolenja hrbtenice se pri omenjenih poklicih pojavijo zaradi stalnih obremenitev v nefizioloških položajih pri delu, splošnih vibracij in dvigovanja bremen, opozarja Metoda Dodič Fikfak, predstojnica Kliničnega inštituta za medicino dela, prometa in športa.

Že zlaganje artiklov na police lahko slabo vpliva na zdravje (foto: iStock).

Že zlaganje artiklov na police lahko slabo vpliva na zdravje (foto: iStock).

Trgovci se srečujejo s stalnim nepravilnim sedečim položajem, dolgoročno pa lahko na njihovo zdravje zaradi ponavljajočih se gibov vpliva tudi zlaganje artiklov na police. Po drugi strani so peki in mesarji večinoma v nepravilnem stoječem položaju. Zaradi uporabe moči pri delu z rokami in prsti, položajev zapestja in vibracij se jih veliko srečuje s sindromom zapestnega prehoda in hromitvijo prstov.

Veliko pekov se srečuje s sindromom zapestnega prehoda (foto: iStock).

Veliko pekov se srečuje s sindromom zapestnega prehoda (foto: iStock).

 

“Ne zdravite človeka, pozdravite delovno mesto”

Metoda Dodič Fikfak je ob tej priložnosti izpostavila tudi odgovornost delodajalcev. Poklicnih bolezni namreč ne potrebujemo in lahko vse preprečimo. Trgovcem bi morali na delovnem mestu zagotoviti vsaj dovolj prostora in primeren stol, ki daje oporo za ledveni del. Dodala je tudi, da bi mesarjem lahko preprečili bolezni že samo s kovinsko cevjo na tleh, na katero bi lahko naslonili eno nogo. Gre za natančno tako cev, kot jo lahko vidimo ob gostilniškem šanku. V položaju, kjer ena noga “počiva”, lahko delavec zdrži veliko dlje časa, tak položaj pa je tudi ugoden za hrbtenico.

“Poklicnih bolezni ne potrebujemo, vse lahko preprečimo,” poudarja Metoda Dodič Fikfak.

Kaj pa posledice poklicnih bolezni?
Za osebe s poklicno boleznijo je pričakovana življenjska doba skrajšana, zdravje je prizadeto, prizadeta pa je lahko tudi splošna in specifična delovna zmožnost. Ker so poklicne bolezni strogo pogojene z delovnim mestom, je diagnoza bolezni zelo pomembna tako za zagotavljanje pravic obolelih delavcev kot tudi za prevzem dolžnosti in odgovornosti delodajalcev.

N. K.