Zaskrbljujoče: V roku enega leta število primerov raka v Indiji naraslo za več kot 300 odstotkov!

Bolniki, ki v Indiji bolehajo za rakom. (Foto: epa)

Število Indijcev, ki so jim diagnosticirali raka, se je več kot potrojilo med letoma 2017 in 2018, navaja novo vladno poročilo. Pri tem pa navajajo, da je razlog za tolikšen porast iskati v nezdravem načinu življenja, kot tudi v bolj učinkovitem odkrivanju bolezni.

Od 65 milijonov bolnikov, ki so leta 2018 obiskali državne klinike za nenalezljive bolezni, se jih je 160 tisoč zdravilo zaradi običajnega raka – vključno z rakom materničnega vratu, ustne votline in dojk. Visoka številka, ki je bila razkrita v indijskem zdravstvenem profilu iz leta 2019, pomeni skoraj 324-odstotno rast v primerjavi s preteklim letom.
Število ljudi, ki koristijo usluge ustanov v državni lasti, se je v letih 2017-2018 skoraj podvojilo, kar kaže na to, da se je odkrivanje raka v obdobju dveh let bistveno izboljšalo. Indijsko ministrstvo za zdravje je zaskrbljujoče stanje pripisalo nekvalitetni prehrani ter uživanju tobaka in alkohola.

Foto: epa

Po številu primerov v samem vrhu
Indija se trenutno nahaja v samem vrhu po številu primerov raka. Sicer pa je stopnja raka v Indiji glede na število prebivalstva znatno nižja kot v večjem delu razvitega sveta, poroča Russia Today. Kakorkoli, težave pri poročanju podatkov in pomanjkanje onkologov v državi pomenita, da mnogi primeri raka ostanejo neopaženi.
Aktualno poročilo glede primerov raka je pokazalo tudi pozitivne plati. Zdravstveno ministrstvo se je namreč dokopalo do podatka, da se je povprečna pričakovana življenjska doba v Indiji povečala z 49,7 leta v letih 1970–1975 na 68,7 leta v letih 2012–2016.

Hana Murn

 • Unikatna

  V enem letu, da je toliko poraslo? Ni krivec samo nezdravo življenje, ampak je še vse drugo!

  Zakaj je v Indiji toliko otrok prirojenimi okvarami, z gensko okvaro, siamski dvojčki, nenavadna telesa? Bhopalska nesreča je imela dolgoročne zdravstvene posledice…

  Mi je pa neumno, da imajo tole poročilo za pozitivno plat!
  “Aktualno poročilo glede primerov raka je pokazalo tudi pozitivne plati. Zdravstveno ministrstvo se je namreč dokopalo do podatka, da se je povprečna pričakovana življenjska doba v Indiji povečala z 49,7 let v letih 1970–1975 na 68,7 let v letih 2012–2016.”

  • freedomfighter

   Otroci v indiji odrascajo v taki svinjarija da cudno da nimajo vsaj dveh glav

 • Andrej

  A naj to razumem tako, da je število diagnosticiranega raka premo sorazmerno z življensko dobo?

 • freedomfighter

  Ja vec kot ima ljudi dostop do zdravnika pri vecih se odkrije raka…tezka matematika kaj ne

 • Skrajno Desni

  To ni zaskrbljujoče to je le pravica planeta zemlje, da čisti nesnago k se množi kot podgane.