fbpx

Zdravniška stroka enotno: Le s cepljenjem lahko premagamo epidemijo!

Foto: STA

Epidemija covida-19 že skoraj leto dni omejuje naša življenja. Za njeno obvladanje imamo sedaj na voljo cepivo in cepljenje. S cepljenjem lahko zaščitimo pred boleznijo sebe in tiste, ki jih epidemija najbolj ogroža, zmanjšamo število umrlih in omogočimo povratek življenja, kakršnega smo bili vajeni, v skupni izjavi poudarjajo zdravniške organizacije, medicinski fakulteti in Komisija RS za medicinsko etiko slovenski javnosti.

Do sedaj opravljenih cepljenj niso spremljali pomembni stranski učinki, kar kaže, da je korist cepljenja večja od morebitnih tveganj, navajajo in ob tem dodajajo, da  so cepivo, ki ga že imamo, in druga, ki jih bomo še dobili, pripravljena na podlagi izjemnega napredka biomedicine in biotehnologije.

Več ko nas bo cepljenih, manjša bo moč covida-19

Nesmiselno in nepotrebno je, da bi se v epidemiji, ki traja že toliko časa, odrekali cepljenju, ki je učinkovit način preprečevanja bolezni, je jasna stroka. “V preteklosti smo s cepljenji, ki sodijo med največje dosežke medicine, obvladali epidemije nalezljivih bolezni, ki so pred tem tudi po naših krajih množično morile otroke in odrasle. Odločitev za cepljenje je osebna pravica vsakogar. A več ko nas bo cepljenih, manjša bo moč covida-19 in ko bo cepljenih dovolj, bo epidemija zaustavljena. Lepo in prav je, da se s cepljenjem v svoje dobro in dobro drugih poenotimo v prizadevanjih za njeno obvladanje in da vsak od nas k temu prispeva svoj delež.”

Foto: STA

Podpisane zdravniške organizacije in fakultetne ustanove priporočajo prebivalkam in prebivalcem Slovenije, da se vsi, ki vam zdravstveno stanje to dopušča, odločite za cepljenje. “Le enotni in solidarni bomo kolikor mogoče hitro obvladali epidemijo in spet omogočili življenje brez epidemijskih omejitev ter socialno in ekonomsko normalno delovanje naše družbe.”

Sara Kovač