fbpx

Zika virus odkrili tudi na Češkem

Foto: Pixabay

Češki minister za zdravje Svatopluk Nemeček je danes sporočil, da so zdravniki pri dveh turistih, ki sta se s Karibskega otočja vrnila v domovino pred dvema tednoma, odkrili okužbo z virusom zika.

“Prvi primer je moški, ki je bil na otoku Martinique, drugi pa ženska, ki je bila v Dominikanski republiki,” je povedal češki minister za zdravje Svatopluk Nemeček. Oba sta kazala blage, gripi podobne simptome, ki so značilni za okužbo z ziko, prav tako sta imela izpuščaje. Trenutno sta oba v domači oskrbi.

O primerih okužbe z virusom zika so pred Češko že poročali iz več evropskih držav, med drugim iz Velike Britanije, Danske, Italije in Španije.

Bo virus osvojil svet?
Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije so okužbe z virusom zabeležili v skupaj 46 državah po svetu. Komar Aedis aegypti, ki prenaša ziko, za katero trenutno ni ne zdravila ne cepiva, živi v 130 državah.

Virus zika pri večini obolelih sproži le kratkotrajne, gripi podobne simptome, a velja za zelo nevarnega za nosečnice oz. plod. Kriv naj bi namreč bil za mikrocefalijo, prirojeno napako pri novorojencih, ko se ti rodijo z nenavadno majhno glavo, kar lahko povzroči možganske poškodbe.

M. P., STA