fbpx

Znanstveniki odkrili nove povezave med virusom zika in nevrološkimi obolenji

Foto: epa

Znanstveniki pod vodstvom Arnauda Fontaneta s francoskega Inštituta Pasteur so obdelali podatke epidemije virusa zika na področju francoske Polinezije med leti 2013 in 2014 in odkrili povezave z Guillain-Barreovim sindromom. 

Francoski znanstveniki so objavili povezave med virusom zika in Guillain-Barreovem sindromom, s katerim dokazujejo, da v državah, ki jih je prizadela epidemija tega virusa, lahko poraste število obolelih zaradi avtoimune bolezni, ki napada periferni živčni sistem. Guillain-Barreov sindrom je namreč redka bolezen, kjer imunski sistem napade lastni živčni sistem. Bolezen se razvije v nekaj dneh po izpostavljenosti virusu, bakteriji ali parazitu, poroča Večernji.hr.

Oglejte si še:
Nova odkritja o zika virusu potrjujejo slovenske raziskave
Strokovnjaki opozarjajo: Virus zika bi lahko širili tudi evropski komarji, omenja se tudi Slovenija

Strokovnjaki s francoskega Inštituta Pasteur so na podlagi obdelanih podatkov zika epidemije na področju francoske Polinezije med leti 2013 in 2014 izračunali, da je tveganost pojava Guillain-Baretovega sindroma 2,4 na vsakih 10 tisoč ljudi, okuženih z virusom zika.

Gre za veliko odkritje
Odkritje je pomembno za znanost, saj omogoča potrditev vloge virusa zika v primerih težkih nevroloških zapletov, ki povzročajo Guillain-Barreov sindrom. Verjetnost, da bo v regijah z epidemijo zike znatno naraslo število pacientov z resnimi nevrološkimi problemi, je veliko večja, zato je treba povečati kapacitete za paciente, ki potrebujejo intenzivno nego.

Rezultati raziskovanja so bili objavljeni v časopisu Lancet. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije je umrljivost pri obolelih s sindromom tudi pri najboljši možni zdravstveni oskrbi zaradi zapletov, vezanih na sepso, pljučno embolijo, srčni infarkt ali mišično paralizo, od 3 do 5 odstotna. Slovenski znanstveniki so do sedaj potrdili povezavo med virusom zika in mikrocefalijo.

M. P.