Zveza potrošnikov Slovenije: Ribja palčka ni riba!

Foto: Wikimedia Commons

Da bi se izognili nadležnim koščicam, zahtevni pripravi in dragim sestavinam, marsikdo sveže ribe nadomešča z ribjimi palčkami. Predvsem pa jih imajo raje otroci. A pozor – analiza Zveze potrošnikov Slovenije je ugotovila, da ribje palčke v resnici vsebujejo v najboljšem primeru le 65 odstotkov rib. Zaskrbljujoča je tudi visoka vsebnosti nezdravih maščob in velike količine soli.

Ribe veljajo za zelo zdravo hrano, Slovenci pa za evropskim povprečjem močno zaostajamo po tem, koliko rib zaužijemo. Nekatere motijo kosti, nekateri rib ne marajo, spet tretji pa pravijo, da je priprava rib preveč komplicirana in jih ne znajo pripraviti. Veliko lažje si je zato pripraviti zamrznjene ribje palčke, ki so hitro pripravljene in ne vsebujejo koščic, navadno pa so všeč tudi otrokom. A pozor – raziskave so ugotovile, da ribje palčke pravzaprav niso ribe. Večina ribjih palčk namreč vsebuje le 65 odstotkov rib, navajajo na Zvezi potrošnikov Slovenije.

Nekatere vrste zamrznjenih ribjih palčk vsebujejo še nižji delež rib, v primerjavi s pravimi ribami pa vsebujejo tudi veliko manj beljakovin in več maščob, razmerje med vsebnostjo maščobnih kislin omega 6 in omega 3 pa je zelo neugodno.

“Ugotovili smo, da imajo vsi preverjeni vzorci razmeroma malo beljakovin in veliko maščobe, če jih primerjamo z ribami,” je dejala Tanja Pajk Žontar z Zveze potrošnikov in dodala, da je še posebej alarmanten podatek, koliko soli vsebuje ena palčka.

Čeprav so cene ribjih palčk, ki se gibljejo med 3,31 in 9,35 evra na kilogram, nižje od cene svežih rib, pa ne smemo pozabiti, da ribje palčke vsebujejo le 65 odstotkov ribe. Če upoštevamo to informacijo, so marsikatere sveže ribe cenejše od ribjih palčk.

Veliko palčk je predhodno toplotno obdelanih
“Pogled na sestavine ribjih palčk razkrije, da večina vzorcev vsebuje 65 odstotkov rib. V večini primerov je v palčkah aljaški polak, ki sodi med bele ribe,”
je dejala Pajk Žontarjeva z zveze potrošnikov in dodala, da so v kar 35 odstotkih ribjih palčk našli panado, maščobo oziroma olje, v katerem so bile palčke predhodno toplotno obdelane in dodana voda. Kot pojasnjujejo, je panada navadno izdelana iz pšenične moke, krompirjevega škroba, soli, kvasa in začimb, pri predhodni toplotni obdelavi pa proizvajalci navadno uporabljajo sončnično, repično in rastlinsko olje, ki sicer ne sodijo v razred zdravju prijaznih živil.

Preverjali tudi vonj, okus in teksturo palčk
Ribje palčke so testirali tudi s pomočjo slepega pokušanja. Skupina senzoričnih preizkuševalcev je preverila videz, barvo, okus, vonj in teksturo ribjih palčk. Pri nekaterih so ugotovili, da palčke niso imele okusa po ribi – okus je bil namreč velikokrat preveč moknat, masten, prazen in voden. Prav tako je bila barva palčk velikokrat preveč siva.

M. G.

 • janez zorman

  Seveda niso, saj so skoraj zastonj. To so ribji ostanki, škrob, olje in razni dodatki za okus po ribah ter podobne svinjarije.

  • Nata

   ampak, veš …..jaz se dostikrat sprašujem tudi pri tej – slavni in dragi in opevani ekološko pridelani hrani ( sicer je ne kupujem ) – je res ekološka ??

   • Loverboy

    Mora bit. Jas se bol sprašujem če je hrana ki vsebuje gso sploh označena kot bi morala bit ker naši tega itak ne preverjajo.

    • Nata

     Ja….saj !
     Ali pa preverjajo tako …..kakor koga ? Ene ja , ene pa ne !

 • Darth Vader

  kdor je iz Slovenije gre brez problema lahko do bivše Slovenske dežele – Istre….in počaka recimo v Novigradu, Umagu alpa Poreču zjutraj med 6-9h ribiče, ki se vračajo iz nočnega lova……tam lahko kupite napol žive ribe najbolj komot….je vsaj ziher da je riba……

 • Shalalabayzer

  Hvala ZPS-ju, sem se že ustrašil, da so ribje palčke z dodatkom težkih kovin, rakotvornih spojin, ipd…
  Bom jedel palčke 1x na mesec pa bo.
  Če pa želijo ribarnice več rib prodat, naj spustijo cene, ne pa da plačujejo ZPS-ju.
  Panada je tole:
  https://en.wikipedia.org/wiki/Panada

  • Vrhovni sodnik

   Kupuj jih v Leclercu, pri ostalih grosistih dobiš že očiščene, Orade, Brancine in postrvi po solidni ceni in kar je najpomemnbeje, očiščene so pri gojitelju.