fbpx

10 izumov Nikole Tesle, ki je spremenilo svet

Foto: Wikimedia commons

Več kot 70 let po njegovi smrti začenja javnost vse bolj opažati pomembnost njegovih izumov. Nikola Tesla je bil rojen leta 1856 v Avstrijskem cesarstvu, umrl pa leta 1943 v New Yorku. V času svojega življenja je patentiral več kot 700 izumov, mnogi med njimi nas spremljajo v vsakdanjem življenju. Jih poznate?

1. Izmenični tok
Patent izmeničnega toka je prvič uporabil v svojem izumu elektromotorja brez ščetk. O uporabnosti izmeničnega toka verjetno ni treba posebej pisati, saj si na področju elektrotehnike in elektronike danes življenja brez njega ne znamo predstavljati.

Foto: Pixabay

Teslina tuljava. Foto: Pixabay

2. Svetloba
Sam Tesla seveda ni izumil svetlobe, je pa izumil načine, kako se jo da izkoristiti in razdeliti. Sam je v svojem laboratoriju že uporabljal fluorescentne žarnice – 40 let pred njihovim “izumom”. Teslina tuljava je bila ena izmed najbolj naprednih, a hkrati najbolj kontroverznih. Najbolj sporen je bil koncept, da je zemlja velik magnet, ki lahko proizvaja električno energijo (elektromagnetno). Najbolj znan svetlobni izum pa morda še imate doma – to je žarnica z žarilno nitko.

“Življenje je in bo vedno ostalo enačba, ki je ne moremo rešiti; vendar vsebuje nekatere zagotovo znane dejavnike.” (N. Tesla)

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

3. Rentgenski žarki
Njegove raziskave rentgenskih žarkov so bile kontroverzne že v 18. stoletju, njegov prispevek k današnji medicini in biološki znanosti pa je neprecenljiv. Rentgenski žarki so kot mnogi drugi izumi plod Teslinega razmišljanja, da je vse, kar moramo razumeti, že okrog nas; le um moramo prav izostriti, da razvijemo naprave, s katerimi bomo lahko te naravne danosti izkoristili sebi v prid. Za uradnega izumitelja rentgena kot ga poznamo danes pa velja W. Röntgen.

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

4. Radio
Do leta 1943 je veljajo prepričanje, da je izumitelj radia Gulielmo Marconi. Tega leta je nato vrhovno sodišče potrdilo ugotovitev, da je Tesla že predhodno razvil dva patenta, pri katerih so bili radijski signali uporabljeni kot frekvenca, ki potrebuje oddajnik in prejemnik.

5. Daljinec
Izum, ki nam v današnjem času omogoča udobje domačega kavča, je Tesla izumil skupaj z radiem. Prvi daljinci so bili namreč uporabljeni za prestavljanje frekvenc na radiu, kasneje pa uporabljeni v vojaške namene.

“Vseeno mi je, če so ukradli moje ideje … skrbi me, da nimajo svojih.” (N. Tesla)

6. Elektromotor
Teslin izum elektromotorja je začel dobivati pravo veljavo predvsem v času, ko se je začel razcvet avtomobilske industrije. Kljub najbolj razširjeni uporabi elektromotorjev – v avtomobilih – pa obstaja še mnogo naprav, ki vključujejo elektromotor in si življenja brez njih bržkone ne moremo predstavljati: industrijski ventilatorji, gospodinjski aparati, vodne črpalke, stroji za orodje, električno orodje, diskovni pogoni, kompresorji itd.

7. Robotika
Teslina predpostavka, da smo ljudje večinoma vodeni skozi notranje, ne pa zunanje impulze, ga je vodila k raziskovanju teh notranjih mehanizmov. Tako je začel z raziskovanjem vzorcev, ki se odražajo kot posledica človekove inteligentnosti. Njegove ugotovitve so zametki pametnih naprav, podrobnosti so pojasnjene v Srbski reviji električnega inženiringa.

Pixabay

Foto: Pixabay

8. Laser
Njegovo raziskovanje laserja je morda eden boljših primerov, kako se lahko določen izum uporabi v dobro in v zlo. Laserji so močno spremenili področje kirurgije in drugih področij medicine ter tudi različna področja digitalnih medijev. Tesla velja za začetnika raziskovanja laserske tehnologije, prvi laser, kot ga poznamo danes pa je izumil Maiman. Njegov izum je eden izmed najbolj priljubljenih tudi za ustvarjalce znanstvenofantastičnih filmov, kjer se mnogo junakov bojuje prav z laserskim orožjem. Laserskega orožja pa žal ne najdemo samo v filmih in serijah.

9. Brezžična komunikacija 
J. P. Morgan je investiral 150.000 $, da Tesla izumi napravo, s pomočjo katere bi lahko iz vesolja lovili frekvence prenosa podatkov, široko paleto informacij in različnih sporočil preko slikovnih in glasovnih kanalov. Takšen stolp je predstavljal prve možnosti brezžične komunikacije po svetu, po drugi strani pa je nakazoval možnosti uporabe neomejene brezplačne energije.

“Želja, ki me vodi v vsem, kar počnem, je želja izkoristiti sile narave v korist človeka.” (N. Tesla)

10. Neomejena brezplačna energija
Z gradnjo stolpa za brezžično komunikacijo se je pojavila tudi možnost pretvorbe različnih oblik vesoljne energije v uporabno, vsem dostopno in brezplačno energijo. Vendar to že takrat ni bil interes močnih političnih lobijev. Tesla se je zavzemal, da bi imel vsak človek možnost dostopa do te virtualne baze podatkov in možnost pretvarjanja dostopne energije za lastne namene.

A. D.