fbpx

15 let življenja na nogometnem igrišču v vesolju

Foto: STA

Pred petnajstimi leti so na Mednarodni vesoljski postaji (ISS) pristali trije astronavti, ki so prvič v zgodovini na njej živeli več mesecev. Vse od takrat je postaja neprekinjeno zasedena. Trenutno na njej raziskujejo, kakšen vpliv ima dolgotrajna izpostavljenost breztežnostnemu prostoru na človeško telo.

Drugega novembra 2000 je ruska raketa Soyuz pristala na Mednarodni vesoljski postaji z ekipo prve ekspedicije. Na njej so bili trije astronavti,  Američan William Shepherd in Rusa Jurij Gizdenko ter Sergej Krialev. Na postaji so nato neprekinjeno živeli 136 dni, 17 ur in 9 minut. Medtem so opravili serijo eksperimentov, hkrati pa z igro v breztežnostnem prostoru zabavali občinstvo preko kamer.

Izjemna odkritja pomembna za zdravje in medicino
Mednarodna vesoljska postaja je vse od leta 2000 stalno zasedena. Postaja v velikosti nogometnega igrišča je v petnajstih letih služila za opraviljanje vrste poskusov v breztežnostnem prostoru. S tem so odkrili mnogo podrobnosti v znanosti, ki jih na zemlji ne bi mogli. Kot poroča CNN, gre tu predvsem za izjemna odkritja, ki bodo človeštvu služila predvsem na področju zdravja in medicine, med drugim tudi boljši filtracijski sistemi za vodo, ki mnogim na zemlji omogočajo dostop do čiste, pitne vode.

Ob mnogih uspešnih odpravah tudi tragična nesreča leta 2003
V petnajstih letih se je na postaji zgodilo ogromno. Veliko je bilo srečnih trenutkov, kot sta bila na primer poroka ruskega astronavta iz vesolja in obisk prvega vesoljskega turista. A zgodilo se je tudi nekaj slabih, v javnosti je predvsem znana tragična nesreča vesoljske rakete Columbia, ki je leta 2003 eksplodirala ob izstrelitvi v vesolje. Umrlo je vseh sedem članov posadke.

Kljub vsem političnim napetostim na zemlji, predvsem med Rusijo in ZDA, misije na Mednarodni vesoljski postaji vedno potekajo nemoteno. Trenutno sta na postaji dva astronavta – Scott Kelly in Mikhail Kornienko, ki sta del raziskave o učinkih breztežnostnega prostora na človeško telo. V vesolju bosta preživela kar eno leto.

M. G.