15 let življenja na nogometnem igrišču v vesolju

Foto: STA

Pred petnajstimi leti so na Mednarodni vesoljski postaji (ISS) pristali trije astronavti, ki so prvič v zgodovini na njej živeli več mesecev. Vse od takrat je postaja neprekinjeno zasedena. Trenutno na njej raziskujejo, kakšen vpliv ima dolgotrajna izpostavljenost breztežnostnemu prostoru na človeško telo.

Drugega novembra 2000 je ruska raketa Soyuz pristala na Mednarodni vesoljski postaji z ekipo prve ekspedicije. Na njej so bili trije astronavti,  Američan William Shepherd in Rusa Jurij Gizdenko ter Sergej Krialev. Na postaji so nato neprekinjeno živeli 136 dni, 17 ur in 9 minut. Medtem so opravili serijo eksperimentov, hkrati pa z igro v breztežnostnem prostoru zabavali občinstvo preko kamer.

Izjemna odkritja pomembna za zdravje in medicino
Mednarodna vesoljska postaja je vse od leta 2000 stalno zasedena. Postaja v velikosti nogometnega igrišča je v petnajstih letih služila za opraviljanje vrste poskusov v breztežnostnem prostoru. S tem so odkrili mnogo podrobnosti v znanosti, ki jih na zemlji ne bi mogli. Kot poroča CNN, gre tu predvsem za izjemna odkritja, ki bodo človeštvu služila predvsem na področju zdravja in medicine, med drugim tudi boljši filtracijski sistemi za vodo, ki mnogim na zemlji omogočajo dostop do čiste, pitne vode.

Ob mnogih uspešnih odpravah tudi tragična nesreča leta 2003
V petnajstih letih se je na postaji zgodilo ogromno. Veliko je bilo srečnih trenutkov, kot sta bila na primer poroka ruskega astronavta iz vesolja in obisk prvega vesoljskega turista. A zgodilo se je tudi nekaj slabih, v javnosti je predvsem znana tragična nesreča vesoljske rakete Columbia, ki je leta 2003 eksplodirala ob izstrelitvi v vesolje. Umrlo je vseh sedem članov posadke.

Kljub vsem političnim napetostim na zemlji, predvsem med Rusijo in ZDA, misije na Mednarodni vesoljski postaji vedno potekajo nemoteno. Trenutno sta na postaji dva astronavta – Scott Kelly in Mikhail Kornienko, ki sta del raziskave o učinkih breztežnostnega prostora na človeško telo. V vesolju bosta preživela kar eno leto.

M. G.

 • Sharkey

  Če se kdo počuti zapostavlje,W.nega,naj pogleda čez rob Krožnika.

 • Tomaž Majer

  Bi bil “veliki korak za človeštvo”, če ne bi Rusi že dosti prej imeli vesoljsko postajo Mir v vesolju.

  • Sharkey

   ISS!.Združeni.

   • Tomaž Majer

    Mir (Russian: Мир, IPA: [ˈmʲir]; lit. Peace [homonym: world]) was a space station that operated in low Earth orbit from 1986 to 2001, owned by the Soviet Union and later by Russia. Mir
    was the first modular space station and was assembled in orbit from
    1986 to 1996. It had a greater mass than any previous spacecraft. Until
    21 March 2001 it was the largest artificial satellite in orbit, succeeded by the International Space Station after Mir’s orbit decayed. The station served as a microgravity research laboratory in which crews conducted experiments in biology, human biology, physics, astronomy, meteorology and spacecraft systems with a goal of developing technologies required for permanent occupation of space.

    Mir was the first continuously inhabited long-term research
    station in orbit and set the record for the longest continuous human
    presence in space at 3,644 days until 23 October 2010 when it was
    surpassed by the ISS.[13] It holds the record for the longest single human spaceflight, with Valeri Polyakov spending 437 days and 18 hours on the station between 1994 and 1995. Mir
    was occupied for a total of twelve and a half years out of its
    fifteen-year lifespan, having the capacity to support a resident crew of
    three, or larger crews for short term visits.

  • viktorh

   …na karti…

   • Tomaž Majer

    … in če ne bi Rusi bili edini, ki trenutno vozijo astronavte na to postajo. ZDA jih nimajo s čim.

    • viktorh

     ..bebo…

     • Tomaž Majer

      Jst ti ne morem pomagat …

     • Sharkey

      Jst lahko,pa se mi ne da.

  • Instalater Ivan

   In če (pijani) rusi ne bi zgradili te američani je dejansko ne znajo kljub njihovi bojda superiornosti so pa dali denar za gradnjo todrži aja pa pokupili so kup ruskih raketnih motorjev ki so ležali v ukraine in jih še sedaj uporabljajo na svojih raketah za pošiljanje satelitov ker so pač boljši od njihovih..eh ja ta zanič pijana tehnologija

   • Tomaž Majer

    Prav nič te ne razumem …. inštalater.