fbpx

Američani za kontrolo jedrskih raket uporabljajo zastarele diskete

Foto: Youtube

Morda ste mislili, da je disketam – v času USB-ključkov in shranjevanja podatkov v “oblakih” – potekel rok uporabe. Skoraj antični relikt računalniške preteklosti so že pred leti zamenjali CD-ji, sedaj pa so tudi te pokopale novejše tehnologije, kar pa ameriške vojske, ki skromne nosilce podatkov uporablja na najbolj nevarnem delu njihovega oborožitvenega arzenala – v jedrskih silosih, očitno ne moti.

Nuklearni silosi so skrivne lokacije, kjer Američani in drugi narodi, oboroženi z jedrskim orožjem, hranijo medcelinske rakete, ki so celotna mesta ali države v trenutku sposobne izbrisati z obličja zemlje. Glede na nevarnost bi pričakovali, da bi z raketami opravljali s sofisticiranimi in modernimi računalniškimi sistemi, vendar – glede na poročilo ameriškega vladnega organa GAO – temu ni tako.

Poročilo agencije GAO navaja, da celoten sistem deluje na računalniku IBM-serije 1, uporablja pa 8-palčne diskete. Na poročilo se je že odzval Pentagon, ki je priznal, da je oprema resnično zastarela, a je še vedno v uporabi, ker deluje. Tiskovna predstavnica Pentagona je tudi povedala, da bodo celoten sistem jedrskih sil posodobili do leta 2020, diskete pa bodo s sodobnejšimi in bolj varnimi pomnilniškimi napravami zamenjali že naslednje leto.

Hacker: Zastarel sistem ni nujno slaba ideja
Na poročilo vladne agencije se je odzval tudi znani ameriški “hacker” Cris Thomas, ki je dejal, da zastarela oprema ni nujno slaba stvar, in dodal, da je verjetno večja varnostna grožnja ključavnica na vratih, ki varujejo prostor, kjer je računalnik shranjen, poroča Business insider.

Podobno pojasnilo so podali tudi nekateri uradniki ameriških zračnih sil, ki so odgovorili, da je zastarelost sistema pravzaprav ena izmed njegovih kvalitet, saj onemogoča, da bi se nepridipravi s pomočjo oddaljenega internetnega dostopa povezali z računalnikom. IBM-serija 1 namreč ni povezana s svetovnim spletom.

“Dokler lahko kopirajo vsebino na 8-palčne diskete in imajo dovolj veliko zalogo rezervnih delov in novih disket, sistema ne bo težko obdržati še nadaljnjih 40 let,” je prepričan Thomas. 

Ž. K.