Astronavt se po letu dni vrača na Zemljo – novice, ki jih prinaša, niso dobre

Vir: Youtube

Scott Kelly je ameriški astronavt, ki se na Zemljo vrača po skoraj enoletni misiji v vesolju, vendar s sabo ne prinaša dobrih novic – z Zemljo je nekaj hudo narobe.

“Zemljina atmosfera deluje zelo, zelo krhko. To je problem, ki bi nas definitivno moral skrbeti, je sporočil z vesoljske postaje 52-letni astronavt, ki je v vesolju bival od marca preteklega leta. Še posebej je zaskrbljen zaradi delov Azije in Srednje Amerike, ki naj bi bili še posebej onesnaženi, poroča Index.

Onesnaženje se z višine 400 kilometrov, na kateri se nahajam, vidi kot gosta megla. Rekel bi, da je celoten prizor videti zelo bolestno,” je Kelly komentiral razgled z vesoljske postaje.

Čudaški vremenski pojavi
Astronavt je zaskrbljen tudi zaradi intenzivnih tropskih ciklonov, ki so se začeli pojavljati na nepričakovanih mestih – na mestih, ki pod nobenim pogojem niso tropska.

Kelly je v svojih karieri preživel v vesolju 501 dan, več kot katerikoli ameriški astronavt v zgodovini. V času, ko se je nahajal nad Zemljo, je na sebi izvajal medicinske meritve, s katerimi bi rad osvetlil spremembe, ki se dogajajo v človeškem telesu, potem ko daljše obdobje preživi v vesolju. Izsledke meritev bodo na Zemlji primerjali z rezultati njegovega brata dvojčka, prav tako upokojenega astronavta.

“Ko si v vesolju, čas teče drugače. Zdi se mi, da sem tukaj veliko dlje kot samo eno leto. Komaj čakam vrnitev,” je povedal Kelly, ki se v vesolju nahaja z ruskim kolegom Mihajlom Kornjenkom.

Ž. K.