fbpx

Astronavti bodo na Marsu živeli v iglujih

Foto: iStock

NASA, ameriška vesoljska agencija je objavila zmagovalni predlog natečaja za naselitev rdečega planeta. Po njihovem najboljši  koncept načrtuje bivake s stenami iz ledu.

Načrtovalci so morali zasnovati bivanjski prostor v katerem bi lahko živeli in delali štirje astronavti. Vsi predlogi so morali biti zasnovati tako, da bi jih bilo mogoče postaviti s pomočjo 3D tiskalnika in z materiali, ki so prisotni na Marsu.

Tehnologija od katere si veliko obetajo
3D tiskanje je relativno nova tehnologija s katero je znanstvenikom tako rekoč iz nič uspelo zasnovati hamburger, pištolo, hišo in še marsikaj. Deluje tako, da nanaša izredno tanke plasti materiala in s tem oblikuje končni izdelek. Svet si od te tehnologije veliko obeta. Strokovnjaki v vesoljskih programih še posebej, ker so izredno omejeni s količino tovora, ki ga lahko obstoječa raketna tehnologija pripelje v vesolje.

Zmagovalni projekt je bil eden redkih, ki ni uporabil Regolita, materiala, ki ga je na Marsu v izobilju. Namesto tega bo uporabil vodo, prisotnost katere je na dotičnem planetu NASA potrdila šele pred kratkim.  Je tudi eden redkih, ki bivaka ni vkopal v tla, predvsem zaradi bojazni, da bi se lahko v globini nahajale snovi, ki bi lahko škodile zdravju.

NASA se, kljub tehnološkim prebojem, še ne pripravlja na kolonizacijo tega planeta.

Ž. K.