Astronomi odkrili najstarejše zvezde, ki jih pozna človeštvo

Foto: iStock

Avstralski astronomi so odkrili najstarejše zvezde, ki jih je kdaj poznalo človeštvo. Čeprav se odkrite zvezde nahajajo v središču Rimske ceste, pa so nastale dolgo pred oblikovanjem galaksije okoli njih. Nastale naj bi le okoli 300 milijonov let po nastanku vesolja.

»Te prastare zvezde so ene najstarejših v vesolju in zagotovo najstarejše, ki smo jih kdajkoli videli,« je pojasnila Luise Howes z avstralske državne univerze v Canberri, ki je glavna avtorica raziskave. Nastale so še pred Rimsko cesto, galaksija pa se je oblikovala okoli njih.

Rimska cesta (foto: iStock).

Rimska cesta (foto: iStock).

Je zvezde doletela hipernova?
Odkrite zvezde vsebujejo presenetljivo nizke stopnje ogljika, železa in drugih težkih elementov, kar namiguje na to, da prvih zvezd ob koncu življenja morebiti ni doletela klasična eksplozija zvezde oziroma supernova. Po besedah raziskovalcev je po vsej verjetnosti te zvezde doletela hipernova, ki je še precej nepoznana oblika eksplozije zvezde. Ta oddaja okoli desetkrat več energije kot navadna supernova, je še pojasnila avtorica raziskave.

Raziskovalna ekipa je s pomočjo teleskopa SkyMapper presejala okoli pet milijonov zvezd ter izbrala najčistejše in s tem najstarejše. Nato jih je natančneje preučila z dvema drugim teleskopoma, da bi ugotovila, katere kemične elemente vsebujejo.

N. K., STA