fbpx

Bi se preselili na mars? Poglejte, za koliko denarja si boste lahko privoščili selitev

Mars (Foto: posnetek zaslona)

Ameriški podjetnik Musk je poskrbel za nemalo začudenja, ko je na družbenem omrežju Twitter napovedal, da bo selitev na Mars zagotovo stala manj kot pol milijona dolarjev, po vsej verjetnosti pa celo manj kot 100 tisoč dolarjev!

Znani ameriški podjetnik in inovator Elon Musk je poskrbel za nemalo začudenja s svojo napovedjo na družbenem omrežju Twitter, da bo selitev na Mars stala manj kot pol milijona ameriških dolarjev, po vsej verjetnosti pa celo manj kot 100 tisoč dolarjev. Cena bo tako “dovolj nizka, da bo lahko večina ljudi v razvitem svetu prodala svoje domove in se preselila na Mars, če bodo tako želeli.” Kot navaja CNBC, je bil komentar del niza sporočil na Twitterju, v katerem je Musk najavil motor Raptor, ki bo poganjal raketne polete na Mars. Motor je namreč dovolj močan za pogon raket Starship in Super Heavy.

Leta 2022 nameravajo na Mars poslati tovor, do leta 2024 pa tudi posadko
Podjetje SpaceX si sicer prizadeva prvo raketo na Mars poslati že leta 2022, naložena pa bo le s tovorom. Prvo raketo s posadko in s tovorom pa naj bi na rdeči planet poslali leta 2024. Cilj prve misije je potrditi zaloge vode, identificirati potencialna tveganja in vzpostaviti osnovno infrastrukturo za življenje. Cilj druge misije je po navedbah podjetja zgraditi skladišče za gorivo, ki bo služilo nadaljnjim misijam in bo predstavljala začetek baze na Marsu.

Naselje na Marsu (Foto: posnetek zaslona)

Musk je sicer že v znanstveni reviji New Space leta 2017 selitev na Mars primerjal z nakupom hiše, strošek pa je ocenil na 140 tisoč dolarjev na tono, v kar sta vključeni prtljaga in hrana. Takrat je še oceni, da bi se sčasoma ta strošek spustil pod 100 tisoč dolarjev na tono.

Niti Musk ni prepričan, če se bo preselil na Mars
Musk je v intervjuju za Axios novembra lani še ocenil, da je možnost, da se sam preseli na rdeči planet okoli 70 odstotna. Življenje pionirjev na planetu bo težko, prav tako pa obstaja velika možnost smrti. “Morda bo vrnitev na Zemljo možna, a nismo prepričani,” je takrat še povedal Musk, ki je v nedeljo med drugim tvitnil, da bo povratek na Zemljo brezplačen.

Raketa, s katero se bo potovalo na Mars bo imela 40 kabin za 2 do 3 potnike (Foto: posnetek zaslona)

Ustanovitelj, izvršni direktor in glavni inženir SpaceX Musk ima sicer vodilne vloge tudi v podjetjih Tesla Motors, SolarCity, The Boring Company, Neuralink, v preteklosti pa je soustanovil PayPal in OpenAI.

Raketa za potovanje na Mars (Foto: posnetek zaslona)

Rok Krajnc