Bi se preselili na mars? Poglejte, za koliko denarja si boste lahko privoščili selitev

Mars (Foto: posnetek zaslona)

Ameriški podjetnik Musk je poskrbel za nemalo začudenja, ko je na družbenem omrežju Twitter napovedal, da bo selitev na Mars zagotovo stala manj kot pol milijona dolarjev, po vsej verjetnosti pa celo manj kot 100 tisoč dolarjev!

Znani ameriški podjetnik in inovator Elon Musk je poskrbel za nemalo začudenja s svojo napovedjo na družbenem omrežju Twitter, da bo selitev na Mars stala manj kot pol milijona ameriških dolarjev, po vsej verjetnosti pa celo manj kot 100 tisoč dolarjev. Cena bo tako “dovolj nizka, da bo lahko večina ljudi v razvitem svetu prodala svoje domove in se preselila na Mars, če bodo tako želeli.” Kot navaja CNBC, je bil komentar del niza sporočil na Twitterju, v katerem je Musk najavil motor Raptor, ki bo poganjal raketne polete na Mars. Motor je namreč dovolj močan za pogon raket Starship in Super Heavy.

Leta 2022 nameravajo na Mars poslati tovor, do leta 2024 pa tudi posadko
Podjetje SpaceX si sicer prizadeva prvo raketo na Mars poslati že leta 2022, naložena pa bo le s tovorom. Prvo raketo s posadko in s tovorom pa naj bi na rdeči planet poslali leta 2024. Cilj prve misije je potrditi zaloge vode, identificirati potencialna tveganja in vzpostaviti osnovno infrastrukturo za življenje. Cilj druge misije je po navedbah podjetja zgraditi skladišče za gorivo, ki bo služilo nadaljnjim misijam in bo predstavljala začetek baze na Marsu.

Naselje na Marsu (Foto: posnetek zaslona)

Musk je sicer že v znanstveni reviji New Space leta 2017 selitev na Mars primerjal z nakupom hiše, strošek pa je ocenil na 140 tisoč dolarjev na tono, v kar sta vključeni prtljaga in hrana. Takrat je še oceni, da bi se sčasoma ta strošek spustil pod 100 tisoč dolarjev na tono.

Niti Musk ni prepričan, če se bo preselil na Mars
Musk je v intervjuju za Axios novembra lani še ocenil, da je možnost, da se sam preseli na rdeči planet okoli 70 odstotna. Življenje pionirjev na planetu bo težko, prav tako pa obstaja velika možnost smrti. “Morda bo vrnitev na Zemljo možna, a nismo prepričani,” je takrat še povedal Musk, ki je v nedeljo med drugim tvitnil, da bo povratek na Zemljo brezplačen.

Raketa, s katero se bo potovalo na Mars bo imela 40 kabin za 2 do 3 potnike (Foto: posnetek zaslona)

Ustanovitelj, izvršni direktor in glavni inženir SpaceX Musk ima sicer vodilne vloge tudi v podjetjih Tesla Motors, SolarCity, The Boring Company, Neuralink, v preteklosti pa je soustanovil PayPal in OpenAI.

Raketa za potovanje na Mars (Foto: posnetek zaslona)

Rok Krajnc

 • dež

  Samo vprašanje časa je, kdaj bo ponudil sedež na raketoplanu v zameno za stanovanje in hišo.

 • Andrej

  Mars ni primeren za življenje. Če bi bil bi se tam življenje razvilo.

  Tusku se gre za denar, saj tisti, ki bodo na Marsu obtičali, ne bodo mogli terjati denarja nazaj.

  • freedomfighter

   In kako ti ves ali je bilo pred miljardo let na marsu zivljenje

   • Andrej

    Tega mi ni treba vedeti. Oni bi potovali zdaj in ne pred milijardo leti.
    Morda je pred milijardo let bilo kako življenje, ampak kvečjemu na zelo začetni ravni. Izračunali so, kakšni morajo biti pogoji, da se življenje zploh lahko začne. Ogromno je dejavnikov in gotovo so kakega spregledali in vsak nov dejavnik razmere le še zaostri. Pri našem Soncu je to področje takoj za Venero (Venera je izven) in pri Marsu (Mars je na pol notri). Življenje začne, ne pa tudi razvija v nekaj podobnega, kar imamo na Zemlji. Tole preberi, je zanimivo in kratko.
    https://sl.wikipedia.org/wiki/%C5%BDivljenje_na_Marsu

    • freedomfighter

     To imas vse prav ampak bakterija bi lahko recimo na zemljo prisla z marsa po.trcenju asteroida…meteor pade na mars in v vesolje iztreli kos planeta na katerem je bakterika ta pa pade na zemljo…in drugic…mi zaenkrat poznamo le zivljenje bazirano na ogljiku v vesolju pa lahko obstaja tudi na bazi drugih elementov…no skratka trditi da ne obstaja zivljenje izven zemlje je tako kot trditi da obstaja…cisto ugibanje ker smo zaenkrat obiskali tako majhen delcek planetov da je tezko ustvariti realno sliko…no siguren sem da na marsu ni obstajala neka napredna civilizacija pa se to nebi rekel za 100procentno ker v miljardi let so lahko izginili vsi dokazi zivljenja…musku se pa ne gre toliko za denar ker drugace nebi imel podjetij ki redno ustvarjajo izgubo…tudi njegovo premozenje je vezano na podjetja ki ce propadejo propade tudi on…skratka musk je vsak dan na robu bankrota od tesle do spacex…njega najlazje opises kot sanjaca ki se ne ukvarja z realnimi problemi…dober primer je ideja da bi z raketo potovali z ene strani zemlje na drugo…sploh ne vem ce si lahko kdo zamisli bolj skodljivo prevozno sredstvo za okolje…to so pac te ideje sanjacev in utopistov ki pa nimajo nic z realnostjo…glede zivljenj v vesolju je pa tako…ce odkrijemo sledi bakterije ali cesarkoli drugega v nasem osoncju po tem bi pa to pomenilo da je zivljenje zelo pogost pojav in statisticno bi to pomenilo da je vsak 5planet nekoc imel zivljenje

     • Observer

      kaj bi brez domišljija

     • freedomfighter

      Nic…nebi obstajala ne religija ne znanost ker za oboje rabis domislijo

     • Andrej

      Zanimivo, da slovarji skoraj ne ločijo med domišlija in domišljija.
      Domišlija – domišlanje, dodajanje misli, kreacija (odlika človeka)

      Domišljija – domišljavost, napuhnjenost (slaba lastnost)

     • Andrej

      Bakterije in druge oblike življenja bi težko prenesle razmere, ki nastanejo ob trkih meteoritov. Poleg tega bi zelo težko našli kombinacijo, po kateri bi meteorit trčil v Mars, se od njega odbil ali odtrgal del Marsa, se opremil z bakterijami in prišel na Zemljo. Moral bi biti tako velik, da bi na Zemlji pustil krater, ki bi se še sedaj videl. Tudi na Marsu bi se moralo še sedaj poznati, da je izmaličen. Poleg tega je veliko večja verjetnost, da bi take meteorje prestregla Saturn in Jupiter. Zemlja je v našem osončju odlično postavljena.
      O življenju izven Zemlje lahko zapademo občutku, ki pa nas zelo razočara. Če se ozreš v nebo in vidiš tisoče zvezd, imaš občutek, da življenje kar mrgoli po vesolju. A ni tako. Bolj ko raziskujejo vesolje in spoznavajo njegove lastnosti, bolj so predenečeni nad dejstvom, da se je življenje sploh razvilo.
      Precej dobro to opisuje
      http://www.andros.si/vesolje/zivljenje.html
      in
      https://www.bukla.si/knjigarna/naravoslovje/fizika/veliki-pok-najpomembnejse-znanstveno-odkritje-vseh-casov.html
      Tukaj spoznaš, kako nas občutki lahko zavedemo in spregledamo podrobnosti, ki nas za tisoč let postavijo na napačno pot.
      Če te zanima je zelo poljudno, brez formul, vredno prebrati
      https://www.bukla.si/knjigarna/naravoslovje/fizika/zlatolaskina-uganka.html
      Ni druge, občutke stran, vzeti knjigo v roke in vklopiti domišlijo.

   • Observer

    in kako ti veš ali milijard let časa sploh obstaja

    • freedomfighter

     Kaksen odgovor zelis…dokazi z geoloskega ali astroloskega vidika…ubistvu ti je lazje da si preberes sam kot da ti jaz govorim ker nimam casa

     • Observer

      Sem že bral te znastvene pravljice v preteklosti, ko sem bil še indoktriniran s tem. Vse potvarjeno, ponarejeno, prirejeno, zmanipulirano, cgi, itd. same laži in prevare. Pa pustmo stat, eni se ne boste nikoli zbudili iz teh pravljic. Jaz ti lahko dam samo en dokaz, ki vse ostalo postavi na laž, samo kot sem rekel, eni boste večno verjeli laži, tako da ne bi zaleglo.

     • freedomfighter

      No pa povej kateri dokaz da vse moje na laz…prosim samo ne reci biblija

     • Observer

      1. https://steemitimages.com/DQmNq6fv48LL9epC1X2kL9b7DznpgpabWNRXQ6CtMm6kiLs/chic%20flat%20earth.jpg

      2. https://www.youtube.com/watch?v=e6iYopLKsV8

      3. https://www.youtube.com/watch?v=mOGs2yfEqp0&t=317s

      4. https://www.youtube.com/watch?v=gLJPLdGbbgI

      Tile 3 videji so kratki, imam enega daljšega, dolgega 2 uri v katerem pokaže 37 neizpodbitnih dokazov.

      Dokazi potrjujejo Biblijo. V zadnjih 500 letih so jih poizkušali prikriti na vse možne načine.

     • freedomfighter

      Ok…vredu je…drugace so pa grski znanstveniki izracunali obseg zemlje ze dolgo pred krscanstvom tako da prikrivanje resnice je bolj krscanska domena…me pa zanima kako na ploscati zemlji dosezes da ima dan 24 ur in da je je polovica v temi…pa krozenje, gravitacija in podobne zadeve tudi ne delujejo na plosci ampak dobro..no ne bova debaterala naprej ker ti kazes neumne youtube videe jaz sem ti pa mislil predlagati kaksno znanstveno knjigo pa meni se z ljudmi ki tekmujete proti logiki enostavno ne da…verniki ste pac verniki in vrjamete kar hocete jaz vrjamem pa fiziki in matematiko

     • Observer

      Takoj po objavi mojega komentarja ni minila minuta, ko si že začel pisati komentar, kar dokazuje, da si navaden dogmatičen vernik v izmišljotino okrogle zemlje in vse kar so nam natvezili psevdoznanstveniki, ki skrivajo resnico in sploh nočeš preveriti empiričnih dokazov infrardečih posnetkov, kar dokazuje, da prave znanosti v resnici ne maraš in gledaš na stvari subjektivno. Če bi si vzel čas in pogledal predvsem točko dva bi videl neizpodbiten dokaz, tako pa se samo izmikaš, ker ti ob resnici postane neprijetno in nočeš verjeti svojim očem.

      Kakorkoli že, dokazal sem ti, da se motiš.

     • freedomfighter

      Oh ja pojdi eno zmolit znanost pa pusti znanstvenikom in ne vernikom…ti si mi dal tri videe polne neumnih “dokazov” ki nimajo prav nic z znanostjo ampak prej vizualnimi efekti…jaz ti lahko predstavim miljone dokazov ki so neizpodbitni…recimo vemo kaksna je sila gravitacije in kaksno maso potrebuje zemlja da ne odletimo v vesolje ampak za take dokaze potrebujes znanje matematike ne teologije…blagor vam vernikom ki raje vrjamete eni knjigi in petstotim bedakom kot tisocletjem znanosti ki so jo vodili najpametnejsi ljudje na svetu…nasvidenje in lep dan…jaz uzivam na morju na drugem koncu sveta tako da…po tvoje sem padel cez rob zemlje ker imas ti uro pol dveh pri meni je pa vecer

     • Observer

      Spet živčno lapaš neumnosti, točke 2. ki je neizpodbiten empirični dokaz posnet z infrardečo kamero in preverjen z znanstveno enačbo za krivuljo, pa še sedaj nisi pogledal. Dokazuješ, da si sam to kar očitaš meni, slepi vernik v pravljice, ki so ti jih natvezili. In sedaj, ko je resnica prišla na plan, ki tvojo vero razkriva kot lažno, braniš laž kot pravi verski fanatik, pripadnik lažne religije. Kako lepo je ljudem postaviti ogledalo.

     • freedomfighter

      Ja jaz imam pa tisoce izracunov ki potrjujejo mojo tezo pa niso iz youtube videov…nasvidenje ne da se mi s tabo jaz grem gledat soncni zahod

     • Observer

      Ti nimaš nič, ker ti točka 2 vse tvoje pravljice tisočih izračunov, ki jih verjameš razkrinka kot laž, ki so jo pletli še posebej zadnjih 70 let. Vse knjige, ki jih bereš z vsemi izračuni so navadne izmišljotine z namenom, da skrijejo resnico. Empirični dokazi to potrjujejo. Če jih zavračaš, in se zgovarjaš na youtube, ki je samo medij za prenos informacij, potem zavračaš znanost.

      Oh! what a tangled web we weave : When first we practice to deceive!
      – Sir Walter Scott, Marmion, Canto vi. Stanza 17.

     • freedomfighter

      Jaz se o znanosti ne ucim iz biblije ali youtuba…to je za vas in vase empiricne dokaze…se vedno mi nisi razlozil kako deluje gravitacija na ploscatem telesu…no pa saj si niti ne zelim tvoje youtube razlage za youtube self proclaimed scientiste…nasvidenje

     • Observer

      Vidim, da si zelo živčen in ti je edina obramba ostalo zgovarjanje na youtube. Jaz ti lahko odgovorim na tvoja vprašanja, samo najprej moraš biti pripravljen odgovor sploh slišati, ne pa poizkušati odgovore že vnaprej diskreditirati zato, ker so empirični dokazi bili objavljeni na medij, ki se mu reče youtube. Poglej točko 2 in potem komentiraj. Nočeš, ker si slepi vernik. Mimogrede, točka 1 ni youtube. Boš sedaj kar cel internet diskreditiral, ker točka 1 ni youtube? Potem pa najbolje, da ga nehaš uporabljati in greš nazaj v kameno dobo, da ti bo lažje.

     • freedomfighter

      Prav nic nisem zivcen…mene ljudje kot ti zabavate bolj kot vsi ostali…na internet lahko pise vsak bedak tako da ce je stvar na internetu to ne pomeni da je res…ravno to je tezava interneta ker potrebujes doloceno stopnjo inteligence da locis znanost od “znanosti”…jaz uzivam vecer ob morju in res e mi ne da ukvarjati s tvojo vero

     • Observer

      Preden so bili empirični dokazi objavljeni na youtube, so bili posneti z infrardečo kamero, ki jo je izumila znanost. Ampak to je za tebe že višja matematika očitno.

      Oh, a sedaj se ti pa ne da ukvarjati? Si se malo zlagal? Samo ven se sedaj vlečeš iz slepe ulice, ker sem ti dokazal, da se motiš. Naj te spomnim, da si me izzval, da ti predložim dokaz in sedaj, ko si jih videl, bežiš in se izmikaš, ker nočeš verjeti lastnim očem. Ne pravi rek zastonj, da nekatere resnica boli.

     • freedomfighter

      Si dokazal ja hahaha…ja torej ti vrjames tem dokazom katerim hoces ti vrjeti…tisti ki niso v skladu s tem ali religijo pa ne vrjames in trdis da so zlagani pa jih je miljonkrat vec in starejsi so tisocletja od ideje ploscate zemlje…glede na to da mislis da si ti kakorkoli mene preprical v to da ima 99procentov znanosti o vesolju narobe po tem pa se bolj zivis v fantazijskem svetu kot sem mislil…ko napisem da se mi ne da s tabo ukvarjati mislim ravno to…pojdi svoje biblijske studije prodajati kam drugam in komu ki nasede tem neumnostim

     • Observer

      Ne odnehaš. :) Si kot nekdo, ki so ga dobili s prsti v marmeladi. Jasno je, da boš zanikal, da si imel prste v marmeladi. Normalna rakcija nekoga, ki noče priznati resnice.

      Še enkrat, da bom kratek: Točka 1., predvsem pa točka 2. popolnoma ovrže vse pravljice s katerimi so te indoktrinirali vse življenje in ti prali možgane. Ti samo govoriš naučeno indoktrinacijo, nič drugega.

      Dokazi v točki 2. so bili posneti z infrardečo kamero, zato se jim reče empirični. Preverjeni so bili z enačbo za ukrivljenost zemlje, ki so nam jo dali znanstveniki na katere se sklicuješ. Temu se reče znanost.

     • freedomfighter

      Philosophiæ Naturalis Principia Mathematica

     • Observer

      Saj sploh nočeš slišati odgovora. Boš spet začel bluziti in se izmikati. Isaac Newton je bil ezoterik. Med drugim se je ukvarjal tudi z alkemijo. Verjameš tudi v njegovo alkemijo, ki dokazano ne deluje? :) Torej verjameš njegovi teoriji gravitacije, ne verjameš pa njegovi teoriji alkemije? :) C c c c c c

      Newton je bil član skrivnih organizacij kakor Kopernik. Brezveze, da sploh začnem razlagati, ker boš tako vse zanikal. Njihova naloga je bila skriti resnico ploščate zemlje. Teorija gravitacije, je še vedno TEORIJA. Gravitacija ne obstaja. Obstaja teža, plovnost, in gostota + EM sile, ki določeno telo v določenem mediju kot je naša atmosfera oz. aether držijo k tloem oz. povzročijo, da pade k tlem.

      https://priory-school.blogspot.com/2011/08/isaac-newton-was-member-of-any-secret.html

      https://ourwayisthehighway.wordpress.com/2017/08/15/show-me-your-papers-isaac-newtons-secret-confessions-the-kabbalah-does-not-exist-in-flat-earth-reflections-in-flat-earth-from-quebec/

      Da ne bom predolg, točka 1. in 2. v mojem prvem odgovoru prav tako dokažejo, da se je Newton motil oz. bolje rečeno lagal o resnici. Isaac v njegovem času ni imel infrardečih kamer. Če bi jih takrat imeli bi ga hitro razkrinkali kot šarlatana.

     • freedomfighter

      Ti se uci osnove znanosti z youtuba jaz se jo bom pa od newtna deal?

     • Observer

      Spet se izmikaš in bežiš, manipulator. Saj ti nisem dal youtube linkov.

      https://priory-school.blogspot.com/2011/08/isaac-newton-was-member-of-any-secret.html

      https://ourwayisthehighway.wordpress.com/2017/08/15/show-me-your-papers-isaac-newtons-secret-confessions-the-kabbalah-does-not-exist-in-flat-earth-reflections-in-flat-earth-from-quebec/

      Preberi, oba linka. Prvi je bolj skeptične narave, čeprav zaključi, da se je Newton gibal v teh krogih, torej je povsem možno, da je bil član skrivnih organizacij, ker je to v tistih časih za tako vplivne osebe bil standard (kar je še danes). Drugi pa gre globoko v svet Isaaca Newtona in razkrije vse podrobnosti njegovega življenja in njegovih del.

      Isaac Newton je napisal 10.000.000 besed. Si prebral vsa njegova dela? Pol tega je religijske narave. 1.000.000 besed je namenil samo alkemiji. Kako to, da ne verjameš njegovi teoriji alkemije, teoriji gravitacije pa verjameš, no? :) C c c c c c c

     • freedomfighter

      Ja in kaj ce se je kdaj motil…del znanstvenega raziskovanja je da se motis…ampak dolocene stvari o vesolju so nam jasne…recimo gravitacija…letni casi…urne razlike itd…sem ti ze rekel da ti vrjami nezmotljivemu internetu in youtubu jaz bom pa raje bral znanstvene knjige…sploh ne ven zakaj bi se ljudje lagali da je zemlja okrogla…to ne izpodbija nobene religije…a je razlika ce je bog ustvaril vesolje z okroglimi planeti ali pa s ploscatimi je za religijo dokaj nepomembno…je pa krozno gibenja deosti bolj logicno…ze atom je okrogel

     • Observer

      UV slike z youtuba… s čim so pa bile posnete te slike? Z youtubom? LOL. Še vedno se izogibaš dejstvu, da je ta UV slika bila posneta s z infrardečo kamero, ki jo je izumila znanost. Potem ti v videju lepo pokaže, ko uporabi stran za izračun krivulje zemlje, da gore, ki so vidne z infrardečo kamero ne bi smele biti vidne, če je zemlja okrogla in ima določen premer, polmer, itd. in s tem ukrivljenost, ker bi bile gore daleč spodaj pod horizontom, po tej enačbi.Da ti moram to sploh razlagati…

      Poglej kako si nasprotujeta Neil Armstrong in psevdo fizik Neil deGrasse Tyson in seveda vsi ostali astronavti v videu:

      https://www.youtube.com/watch?v=il0UMoEJvUw

      3:14

      Eni pravijo, da se zvezde vidijo, drugi da se ne vidijo. Kaj je zdaj? Se bodo zmenili ali so videli zvezde ali jih niso? Zakaj se njihove izjave ne skladajo? Ker temeljijo na lažeh, laži pa je vedno težko braniti in so slej ko prej razkrinkane, če je človek pozoren in seveda, če ga res zanima resnica.

      Žal, ne veš nič. Vse kar veš so laži, ki so ti jih vcepili v glavo skozi vse življenje. Izmišljen svet (in vesolje) poveznjen čez oči. Iluzija. Video to jasno pokaže. Ker pa ne maraš resnice, da obstaja Bog, ki je ustvaril ploščato zemljo v zaprtem sistemu univerze v katerem živimo, pa boš seveda zanikal resnico do onemoglosti.

 • tohuvabohu

  Američani po 50 letih od osvojitve Lune skrušeno ugotavljajo, da tega podviga ne morejo več ponoviti kljub silovitemu razvoju znanosti in tehnike v tem času. Osvojitev Marsa je pa še tisočkrat zahtevnejši projekt. Torej? Itak pa ne vem, kateri norec bi rad šel na Mars in kaj naj bi tam iskal.

  • AlternativaZaSlovenijo

   Obisk spletne strani nasa.gov nebi škodilo.

   • tohuvabohu

    Lepa.

   • Observer

    Lahko obiščeš spletno stran startrek.com pa boš na istem.

 • abc

  hshshs Mokre sanje Elona. Američani še dandanes za svoje največje tovorne rakete ( posadke ne prevažajo na ISS vse od upokojitve raketoplanov zaradi nesreč 2012 ) uporabljajo Ruske motorje kuznetsov. Sedaj bi pa na mars šli . hahaha pravljice za ovce.
  https://www.logicno.com/vijesti/sad-od-rusije-ipak-kupuje-desetke-raketnih-motora-rd-180.html
  https://si.rbth.com/science/83332-elon-musk-ruski-motorji

 • Morala

  Ta res sanja :)

  • AlternativaZaSlovenijo

   Ja, ampak tudi dela, za razliko od drugih, ki se kaj takega še sanjati ne upajo.

 • Povprečen Državljan

  Pravoverni sledilci že sedaj živite na Marsu.

  • tohuvabohu

   Ti si pa z marsa padu.

 • Evropa_Ni_Isto_Kot_EU Evropa

  Mene še skozi zanima, če je človek bil na Luni, zakaj se bojijo ponoviti postopek in še enkrat obiskat in zraven narediti veliko posnetkov….ampak zanimivo sploh nič več o Luni ? a je kaj narobe z Luno…vsaki
  nepomembni drek ki ga na zemlji najdejo naredijo 100000 posnetkov, ampak o Luni samo slike z zemlje, a da bi kako raziskovalno sondo skupino ali nasploh ljudi gor poslali pa ne, kot da je prepovedano ?

 • Luckyss

  Mars je primerljiv z našo Luno, kar se tiče bivanja…Edina prednost mu je višja masa, torej gravitacija, sicer pa nima skoraj nobene atmosfere in je zaradi sevanja popolnoma neprimeren za bivanje na površini…
  Itak nimate pojma o znanosti, če ste prebutasti za najem posojila ali izbor pastirja…Ovce kot ovce…

  • tohuvabohu

   Ovca si ti, in to garjava, govedo. Dolžina dneva na Marsu je 24 ur in 37 minut. Koliko je na Luni, če veš? To vpliva na maksimalne temperaturne razlike, kar je odločilno za možnost bivanja.

   • Luckyss

    Res si bumbar ustrezen svojemu avatarju…
    Mars nima več tekočega jedra torej nima magnetnega ščita kot Zemlja in je izpostavljen sončevim in ostalem sevanju iz vesolja…
    Torej tudi ni pomembno, če dan na Luni traja 28 dni, ker itak bivanje na površju ni možno ne na Luni in ne na Marsu…
    Itak pa še nimamo tehnologije za polet do in povratek z Marsa…

    • tohuvabohu

     Rahlo si ga usral. Magnetno polje ne ščiti pred kozmičnim sevanjem. Res pa je, da ščiti pred sončnim vetrom.

    • Observer

     Pravljice. Kot bi komentiral “dejstva” iz znanstveno-fantastičnega filma.

 • Observer

  Mars je znanstveno-fantastična pravljica. Obstaja nekje na severu kanade od kjer vam pošiljajo sfrizirane slike.