fbpx

Bomo kmalu leteli z električnimi letali?

Foto: Facebook

Izraelsko start-up podjetje Eviation Aircraft je optimistično glede svojega električnega letala, za katero so na letošnjem pariškem letalskem sejmu prejeli že več deset naročil. Z razvojem električnih letal se ukvarjajo tudi številna manjša podjetja, veliki proizvajalci pa medtem razvijajo letala s hibridno tehnologijo, na kakršnih bomo lahko leteli že čez nekaj let.

Na letošnjem letalskem sejmu v Parizu, ki je potekal konec junija, je vso pozornost ukradlo električno letalo izraelskega start-up podjetja Eviation Aircraft. Letalo je sposobno z enim polnjenjem litij-ionske baterije preleteti več kot 1.000 kilometrov pri hitrosti 805 km/h, ki je primerljiva s sodobnimi komercialnimi letali. Letalo poganjajo trije električni motorji, od katerih se po eden nahaja na vsakem krilu in na repu. Letalo, ki je široko 12 metrov, lahko prevaža le devet potnikov, a to ne predstavlja težave za letalsko družbo Cape Air, ki je že oddala naročilo za več deset takšnih letal. Letalo stane 4 milijone dolarjev, še poroča Quartz.

Veliki proizvajalci letal razvijajo letala s hibridno tehnologijo
Poleg podjetja Eviation Aircraft se z razvojem električnih letal ukvarjajo še številna druga manjša podjetja. A tudi veliki proizvajalci letal ne zaostajajo pri inovacijah. Boeing in letalska družba JetBlue sta investirala v podjetje Zunum Aero, ki bo letos izdelalo hibridno letalo. Takoj za njimi naj bi združeni podjetji United Technologies in Raytheon pričeli izdelovati hibridno turbopropelersko letalo, od Airbusa pa takšen produkt pričakujejo do leta 2022.

Foto: Facebook

Države za zmanjševanje izpustov toplogrednih plinov pripravile subvencije
Na razvoj električnih letal se pripravljajo tudi države; Švedska in Norveška sta se že zavezali, da bodo vsi poleti na kratkih linijah do leta 2040 električni, Škotska, Nizozemska, Kalifornija in Združeno kraljestvo pa so pripravile finančne spodbude za zmanjševanje emisij toplogrednih plinov v letalstvu.

Rok Krajnc