Črne luknje svetlobo žrejo, po novem pa tudi bruhajo

V znanstvenem svetu je do sedaj veljalo, da se črnih lukenj ne da opazovati s konvencionalnimi oziroma optičnimi teleskopi. Po novem to ne velja več – znanstveniki so namreč odkrili, da lahko iz črnih lukenj ob pravih okoliščinah izbruhne nasilen curek svetlobe, ki pa ga je možno videti tudi z amaterskimi teleskopi.

Do odkritja je prišel japonski astronom Mariko Kimura iz Univerze v Kyotu, ko je opazoval na videz spečo črno luknjo V404 Cygni. V nekem trenutku je iz črne luknje, ki je bila neaktivna 26 let, izbruhnila svetloba, ki je s prekinitvami trajala po nekaj minut, pa tudi do nekaj ur, pišejo v Guardianu.

“Sedaj vemo, da lahko izvajamo opazovanja optičnih žarkov – z drugimi besedami videne svetlobe – ter da lahko sedaj opazujemo črne luknje tudi brez teleskopov za rentgenske in gamma žarke, je dejal Kimura.

Znanstveniki predvidevajo, da izbruhom svetlobe botruje materija bližnjih zvezd, ki je predhodno krožila okoli črne luknje, nato pa jo je ta posrkala vase. Črne luknje imajo tako močno gravitacijsko polje, da vase posrkajo vse iz svoje okolice. V tem primeru je materija prišla s površine “partnerske zvezde”.

Morda še niste prebrali: Sončev veter usoden za Mars

Astronomi so do sedaj o črnih luknjah govorili kot o pojavih, ki svetlobo žrejo. Sedaj vemo, da jo lahko tudi bruhajo, je odkritje komentiral Eric Schlegel z Univerze v Teksasu.

Ž. K.