fbpx

Domača izdelava: Brezplačna svetloba brez elektrike

Brazilski inovator Alfredo Moser je razsvetlil svet. Našel je način, kako osvetljevati svojo hišo čez dan – brez elektrike. 

Za svojo inovacijo je potreboval zgolj nekaj plastenk vode z dodatkom belila. Njegov izum se je razširil po vsem svetu, v naslednjem letu pa je že pričakovati, da bo razsvetljeval milijone domov.

Kako torej delujejo umetne svetilke? “Enostavno, z lomom sončne svetlobe,” je pojasnil Moser, medtem ko je napolnil novo dvolitrsko plastenko, piše portal Disclose.tv.

V plastenko dodajte dva pokrovčka belila, da se v njej ne zaredijo alge. Bolj kot je plastenka čista, bolje bo svetila. Nato v streho zvrtajte dovolj veliko luknjo, da vanjo potisnete plastenko in jo zatesnite s poliestrsko smolo, ki bo preprečila vdiranje vode med deževjem. 

Idejo dobil zaradi pogostih električnih mrkov
Brazilija je poznana po stalnih mrkih dovoda električne energije – od tod je Moser tudi dobil navdih za idejo o plastenkah, ki proizvajajo dnevno svetlobo brez priklopa na električno omrežje.

Svetilke najbolje delujejo s črno kapo, lahko pa se uporabi tudi škatlica za filmske trakove. “Svetilnost je odvisna od moči sonca, vendar se giblje med 40 in 60 vati.” 

Osvetlili že 140 tisoč domov
Moser večino denarja zasluži z vgradnjo svojih luči v domove ljudi, medtem ko njegovega izuma ni patentiral, da bi z njim služil velike denarje. Zanj je največja nagrada ponos, da je izumil nekaj koristnega. Zaradi njegove inovacije so ustanovili fundacijo My Shelter (Moje zatočišče), ki z akcijo “Liter svetlobe” vgrajujejo plastične svetilke v domove revnih ljudi na Filipinih, kjer četrtina vse populacije živi pod pragom revščine in kjer je električna energija nenavadno draga.

S plastičnimi svetilkami so opremili že 140 tisoč domov in je dosegla še 15 drugih tujih držav, kjer se srečujejo z veliko revščino – od Indije (Bangladeša), Tanzanije in Argentine do Fijija.

M. P.