fbpx

Hrvaški minister za znanost trdi nekaj nezaslišanega. Poglejte, zakaj ga pozivajo k odstopu

Hrvaški minister Predrag Šustar, ki je dvignil veliko prahu s svojo objavo (Foto: STA)

Hrvaški minister za znanost, izobraževanje in šport Predrag Šustar meni, da je Bog stvarnik sveta in da je vprašanje evolucije še naprej odprto. Hrvaški znanstveniki menijo, da Šustar zaradi teh izjav ne bi smel več ostati minister, od njega pa so se ogradili tudi v Cerkvi.

To izjavo so hrvaški mediji našli v njegovem članku za reški teološki časopis z naslovom Znanost in religija pri Ruđerju Boškoviću, kjer je zapisal, da “je vprašanje evolucije še naprej odprto in da Bog kot stvarnik še vedno ostaja odprta opcija”.

“Zdi se, da teorija evolucije do sedaj še ni ponudila končnih rešitev, kar tudi za naprej pušča prostor za Boga kot stvarnika. Kar z drugimi besedami pomeni, da je Bog še naprej odprta (najverjetnejša) opcija,” je napisal minister Predrag Šustar v članku, katerega avtorstvo si deli skupaj s kolegico s Filozofske fakultete, poroča Index.

Ostane le prostor za Boga
“Številni znanstveniki menijo, da se kreacija sveta lahko popolnoma pojasni s pomočjo teorije evolucije in da je Bog v tem kontekstu odveč. Na kateri način se lahko s pomočjo evolucije pojasni urejenost vesolja? Evolucija nam je, kot se zdi, v pomoč, da nam razloži proces naravne selekcije, po kateri se dogaja prilagoditev organizmov okolju. Vprašanje pa je, ali lahko teorija evolucije predstavlja končno pojasnitev urejenosti celotnega vesolja ali pa pojasnjuje samo en njegov aspekt ali segment? V kolikor evolucija ne zmore dokazati celotne stvarnosti, kar se zdi, da ne more, nam preostane le še prostor za Boga,”
zapiše Šustar.

Foto: iStock

“Svet ni nastal po naključju,” Ruđerja Boškovića v članku navaja hrvaški minister za znanost Predrag Šustar. Foto: iStock

“Teizem – stališče, da je Bog tisti, ki je na optimalen način uredil medsebojno delovanje, se zdi kot najboljša pojasnitev dejstva, da je življenje v vesolju dejansko mogoče, saj so vrednosti sil drugačne, verjetnost za preživetje pa bi bila nizka ali pa kar nikakršna. Tovrstno tolmačenje lahko smatramo kot najboljšo pojasnitev, ki nam od vseh ponujenih rešitev pojasnjuje nekatere stvari na temelju realnih dejstev. Bog kot tisti, ki je sile uredil na optimalen način, predstavlja, menijo teisti, najboljšo pojasnitev,” dodaja.

Svet je očitno ustvarjen, a znanost nima vseh odgovorov
“Svet je očitno kreiran, a znanost nam to kreacijo ne more popolnoma pojasniti. Religija ponuja rešitev s sklicevanjem na Boga kot kreatorja, čeprav mnogi znanstveniki zavračajo teistično teorijo. Tako se znajdemo v situaciji, da nimamo končne obrazložitve ali pa ne sprejemamo teorije zaradi religije. Bošković je že na začetku svoje razprave o Bogu dejal, da svet ni urejen in da je Bog kreator. Svet po njegovem mišljenju ni zmogel nastati naključno, niti sam od sebe, temveč ga je Bog ustvaril takšnega, da bi lahko na njem obstajalo življenje, še posebej za človeka,” zaključi članek Šuštar.

M. P.