fbpx

Imamo odgovor na vprašanje, zakaj sloni ne zbolevajo za rakom

Foto: iStock

Čeprav se sliši nenavadno, je večja možnost, da bo za rakom zbolel morski pes kot pa slon, ki je ena izmed redkih živali, ki skoraj nikoli ne zboli za rakom. Znanstveniki so zdaj najverjetneje našli tudi pojasnilo za ta nenavaden fenomen.

Časnik ameriške Zdravstvene organizacije (JAMA) je objavil večletni sad skupnega dela znanstvenikov z univerz Arizona State in Utah v sodelovanju z raziskovalci in znanstveniki centra Ringling Bros. Rezultati so pokazali zanimivo odkritje. Vse je v enem genu. No, v enem in še v njegovih številnih kopijah.

Celice slonov vsebujejo 40 kopij gena “p53”, znanega tudi kot “gen za uničenje raka”. Ljudje in večina drugih živali ima samo dve kopiji tega gena, po eno od vsakega starša.

Smrtnost raka na slonih zgolj 5 odstotkov, pri ljudeh višja
“Sloni so bili dolgo uganka,” je povedal onkolog z Univerze Utah Joshua Schiffman. Predvsem zato, ker imajo stokrat več celic kot ljudje in bi to posledično pomenilo, da bi imeli stokrat več možnosti, da celice postanejo rakave. A zaradi raka umre pet odstotkov slonov, medtem ko je pri ljudeh ta številka veliko višja in se giblje med 11 in 25 odstotki, zatrjuje Schiffman.

Ta gen namreč pomaga ostalim celicam, da se lahko obnovijo brez vsakršnih težav. Znanstveniki zato menijo, da bi to odkritje lahko pomagalo tudi pri odkrivanju zdravila za ljudi, ki bi delovalo po istem principu.

J. U.