fbpx

Izraelci razvili tehnologijo, ki prepozna teroriste in pedofile po obraznih potezah?

Salah Abdeslam (foto: Twitter).

Ustanovitelji izraelskega “start-upa” trdijo, da so iznašli način, kako samo s pomočjo obraznih potez odkriti potencialnega terorista. Njihova programska oprema, ki zaznava specifične poteze obraza, ne odkriva samo teroristov, temveč tudi potencialne pedofile in dobre igralce pokra. 

Programska oprema naj bi bila tako uspešna, da je do sedaj brez kakršnekoli pomoči odkrila že 11 teroristov, med drugimi tudi pariškega napadalca Salaha Abdesalama. Snovalci trdijo, da je aplikacija tako dobra, da sedaj sodelujejo tudi z izraelskimi oblastmi.

“Človeka razumemo bolje, kot ga razumejo običajni ljudje. Našo osebnost determinira DNK, to pa se kaže na našem obrazu. Gre za nekakšen signal,” trdi Shai Gilboa, generalni direktor “start-upa” Faception. Družba, ki je bila ustanovljena leta 2014 v Tel Avivu, je v program vnesla bazo 18 klasifikatorjev, ki predvidijo osebnost z 80-odstotno natančnostjo.

Svoj izdelek so testirali na amaterskem turnirju v pokru. Vse prijavljene igralce so slikali, nato pa njihove slike primerjali z slikami profesionalnih igralcev. Izsledki so bili presenetljivi – program je predvidel štiri potencialne zmagovalce, od katerih sta dva končala med prvimi tremi, poroča Daily Mail.

Ali to lahko vodi v distopično družbo?
Programska oprema pa vzbuja vsaj toliko skrbi kot navdušenja. Mnogi so pomislili, da bi lahko naprava, ki vnaprej napoveduje bodoče kriminalce, vodila v družbo – podobno kot tista, ki je bila predstavljena v filmu Posebno poročilo, v katerem je igral Tom Cruise. V filmu posebna skupina jasnovidcev napoveduje zločine, ki se še niso zgodili. Gilboa, generalni direktor družbe, ki proizvaja sporno programsko opremo, se na pomisleke ne ozira in pravi, da tehnologija, ki pri ljudeh izpostavlja negativne karakteristike, ne bo nikoli na voljo javnosti.

Ž. K.