Jedrska fuzija: Neomejen vir energije in konkurenca “zelenim” tehnologijam

Namestnik upravitelja Uprave za jedrsko varnost za obrambne programe Marvin Adams med predstavitvijo znanstvenega dosežka. Vir: EPA

Znanstveniki ameriškega nacionalnega laboratorija Lawrence Livermore so se pred kratkim zapisali v zgodovino, ko so prvič ustvarili jedrsko fuzijsko reakcijo, ki je ustvarila neto prirastek energije. V ZDA so znanstveni preboj že označili kot mejnik v znanosti in kot revolucijo na področju pridobivanja čiste energije. Jedrska fuzija je namreč proces, ki bi lahko v prihodnosti nadomestil tehnologije, kot sta na primer fotovoltaika in vetrne elektrarne. 

Jedrska fuzija je proces, ki replicira delovanja zvezd oz. sonca. Zgodi se, ko se dva ali več atomov spoji v enega večjega, stranski produkt procesa pa so ogromne količine energije v obliki toplote. Znanstveniki proces fuzije študirajo že desetletja, upajoč, da bo človeštvo na tak način pridobilo nov čist vir energije. Ravno nasproten jedrski fisiji, procesu, s katerimi danes pridobivamo elektriko v jedrskih elektrarnah, in brez radioaktivnih odpadkov. Fuzijski projekti namreč uporabljajo pretežno devterij in tritij, oba pa sta izotopa vodika.

Jedrska fuzija je izjemnega pomena za človeštvo. Spajanje atomov, kot že rečeno, ustvarja velike količine toplote, ki je ključ za ustvarjanje energije. Ta toplota se lahko uporabi za gretje vode, ustvarjanje pare in poganjanje turbin, ki ustvarjajo elektriko. Pravzaprav na zelo podoben način, kot danes cepitev atomov ustvarja elektriko. Fuzijo sicer še vedno spremljajo številni znanstveni izzivi. Največji izmed njih je vzdrževati fuzijo dovolj dolgo, da bi njen stranski produkt, toplota, lahko poganjala električna omrežja in ogrevalne sisteme. Kljub temu da gre za velik znanstveni dosežek, je količina energije, ki so jo znanstveniki uspeli ustvariti, še vedno veliko prenizka, da bi lahko poganjala eno samo elektrarno, kaj šele na desettisoče elektrarn.

“Eksperiment je ustvaril dovolj energije, da bi segreli 10 kotličkov vode,” je povedal Jeremy Chittenden, sodirektor centra za študije inercijske fuzije.

Kako naprej?
Naslednji korak je iz jedrske reakcije pridobiti večje količine energije in hkrati zmanjšati stroške, ki jedrsko fuzijo spremljajo, zato da bi se ta lahko uporabila tudi v komercialne namene. “Ta trenutek trošimo izjemne količine časa in denarja za vsak eksperiment, ki ga izvedemo,” razloži Chittenden in doda, da je potrebno izjemno zmanjšanje stroškov. Znanstveniki se strinjajo, da je fuzija še desetletja oddaljena od komercialne uporabe in še ne bo prav kmalu del boja proti klimatskim spremembam.

Gal Kovač