fbpx

Kaj pravzaprav pomenita HTTP in HTTPS?

Foto: epa

Če ste kdaj v okencu na spletni strani videli kratice “http” in “https”, ste se morda spraševali, kaj pravzaprav pomenijo. To so tehnološki protokoli, ki omogočajo uporabnikom medmrežja, da lahko dostopajo do spletnih strani, “skačejo” z enega spletnega naslova na drug spletni naslov in z ene spletne strani na drugo spletno stran. 

Brez teh tehnoloških protokolov bi internet izgledal precej drugače. Dejstvo je, da brez njih interneta, kot ga poznamo danes, morda sploh ne bi imeli. Spodaj si preberite, kaj ta dva protokola pomenita.

HTTP – Hyper text transfer protocol
Protokol za prenos hiper besedila, kot bi lahko kratico prevedli iz angleščine, je primarni tehnološki protokol, ki nam omogoča, da surfamo po internetu. To je tehnologija, ki omogoča komunikacijo med strežniki in uporabniki. Ta protokol je podlaga za velike, multifunkcijske sisteme, kot je recimo svetovni splet. Internet, kot ga poznamo danes, brez te podlage ne bi deloval, saj povezave potrebujejo “http” protokol, da delujejo pravilno.

HTTPS – Secure hyper text transfer protocol
To je protokol za prenos hiper besedila s “plastjo varnih žepov” (Secure Socets Layer – SSL), ki služi varnim transakcijam na internetu. SSL je varen internetni protokol, ki podatke, prenesene preko interneta, zavaruje. SSL se največkrat uporablja na spletnih straneh za nakupovanje, da zavaruje vaše finančne podatke. Uporablja pa se tudi na vsaki spletni strani, ki zahteva geslo ali kaj podobneg. Da ta protokol deluje, boste vedeli, če se vam v okencu izpiše kratica “https”.

Vedno preverite začetek spletnega naslova zaradi varnosti
Če želite na spletu dostopati do vašega računa oz. do spletne banke, boste za to morali vnesti uporabniško ime in geslo, nato pa boste lahko dostopali do svojih informacij. Naslednjič, ko boste to storili, preverite spletni naslov. Če je pred povezavo domena “https”, to pomeni, da ste v varnem “žepku” in da so vaši podatki varni, še poroča AboutTech. Če pa domena ostane samo “http”, pa spletno stran takoj zapustite in gesla ne vpisujte, saj niste v SSL-protokolu in vam lahko te podatke kdo ukrade.

Sami lahko poskrbite za več varnosti
Veliko je odvisno tudi od vas. Za dodatno varnost vedno preverite, ali ste izpisani iz vseh varnih spletnih strani, kjer imate shranjene finančne ali druge občutljive podatke. Še posebej če za dostop uporabljate javni računalnik. Pametno se je izpisati tudi iz službenih računalnikov, saj ima strežnik lahko dostop do podatkov, za katere ne želite, da bi jih kdo videl. Preverite domeno in se vedno izpisujte iz varnih spletnih strani ter zaprite brskalnik. Tako boste tudi sami naredili veliko za internetno varnost vaših podatkov.

A. R.