fbpx

Ko te strese 50.000 voltov … Jih bo uporabljala tudi slovenska policija?

Vir: Youtube

Električni paralizatorji so v strokovni javnosti do sedaj veljali za efektivno alternativno strelnemu orožju, kar pa se lahko v kratkem spremeni. Najnovejša študija s tega področja kaže, da imajo lahko “šokerji”, ki jih je uporabljala tudi slovenska policija, hude posledice na možgansko delovanje.

Paralizatorji so običajno v uporabi, kadar morajo policisti z razdalje obvladati nevarnega posameznika. Navadno gre za posameznike, ki so sicer oboroženi, vendar ne s strelnim orožjem, zaradi česar paralizator predstavlja učinkovito nesmrtonostno alternativo.

Paralizator pa kljub vsemu ni povsem nedolžen, saj človeška strese s 50.000 volti, kar ga ne pusti povsem brez posledic. Strokovnjaki so ugotovili, da ima lahko uporaba električnega paralizatorja velik vpliv na pomnjenje in procesiranje informacij. Simptomi nekaterih pa spominjajo celo na demenco.

Da so paralizatorji koristni, meni tudi slovenska policija, ki jih je testirala v preteklosti, vendar so jih nato umaknili iz uporabe. Kot so nam povedali, sedaj ugotavljajo, da beležijo več primerov na leto, ko pri obravnavi nasilnih posameznikov (tudi oboroženih) obstaja “praznina” med palico in strelnim orožjem. Zaradi tega razmišljajo o ponovni uvedbi. Na vprašanje, ali so seznanjeni s študijo o negativnih učinkih na kognitivne sposobnosti, so nam odgovorili, da redno spremljajo študije, ki so opravljene na tem področju.

Tresenje z elektriko je imelo na nekatere, ki so sodelovali v študiji, travmatični efekt. Nekateri so bili tudi čustveno oslabeli,” je dejal Robert Kane, vodja študije z Univerze v Philadelphii (ZDA). Znanstveniki opozarjajo, da posamezniki po tem, ko so prejeli električni šok, zaradi motenj niso mogli verodostojno odgovarjati na vprašanja ali sodelovati na zaslišanju.

Električni paralizatorji rešujejo življenja
»Šokerji so odlična alternativa smrtonosni sili – saj rešujejo življenja, je prepričan Kane.

Avtorji študije na podlagi rezultatov ne predlagajo umika električnih paralizatorjev, temveč le to, da se pri zasliševanju upošteva nekatere smernice. “Ugotovitve študije kažejo, da so tisti, ki so bili streseni z elektrošokom, nesposobni razumeti pravice, ki jim pri zaslišanju pritičejo, hkrati pa lahko dajo preiskovalcem netočne odgovore, kar pa lahko vodi do napačnih ugotovitev preiskovalcev,” trdi Kane.

Obsežna študija
Študija je rekrutirala 142 ljudi, ki so bili izpostavljeni različnim eksperimentalnim pogojem. Prva skupina je udarjala v boksarsko vrečo, s čimer so hoteli poustvariti realistične pogoje fizičnega soočenja s policijo. Druga skupina je prejela 5 elektrošokov, tretja je prejela elektrošoke, medtem ko je udarjala v vrečo, četrta, kontrolna skupina, pa ni počela ničesar.

Vsi, ki so prejeli elektrošoke, so se na psiholoških testih odrezali slabše. Eden od takšnih tekstov je Hopkinsov verbalni test, ki meri, koliko besed v vrsti si oseba lahko zapomni. Četrtini so se kognitivne sposobnosti poslabšale na nivo 79 let stare osebe, kar pa že kaže na rahel propad v kognitivnih sposobnostih. Učinki so trajali manj kot eno uro.

Ž. K.