fbpx

Konec gneče – si predstavljate avtobus, ki bi v Ljubljani vozil nad avtomobili

Napredni Kitajci so znova presenetili. V Pekingu je družba Beijing predstavila futuristično vozilo.  Avtobus bo drsel nad prometnimi zastoji, ki so lahko prava nočna mora.
Koncept novodobnega vozila je zastavljen tako, da bo to lebdelo nad prometnimi zamaški večjih mest. Načrti za tako imenovan Transit Explore Bus ali TEB so bili predstavljeni v začetku meseca maja na tehnološki razstavi Expo v kitajski prestolnici.
Preberite tudi:
[Video] Indijci uspešno testirali svoj prvi raketoplan
Avtobus bo podprt z dvema nogama, ki tečeta po tirnicah, ki so ob cesti. Te noge TEB-u omogočajo drsenje visoko nad zastojem s hitrostjo 60 kilometrov na uro. Prav tako pa se bodo vozila, ki so visoka manj kot dva metra, lahko prosto vozila pod avtobusom, tudi ko je ta v mirovanju.
Vodja projekta Song Youzhou meni, da je največja prednost projekta ta, da bo avtobus prihranil veliko cestnega prostora.
Avtobus bo zamenjal 40 vlakov
Song trdi, da bo avtobus veliko hitreje prevažal tudi do 1.400 potnikov za le 20 odstotkov cene podzemnega vlaka. S tem pa bo en avtobus lahko zamenjal kar do 40 podzemnih vlakov.
Prototip bo domnevno že to poletje vozil na ulicah obalnega mesta Qinhuangdao, to je okoli 300 kilometrov vzhodno od Pekinga.
Navdušenje nad inovacijo pa ni bilo tako veliko, kot bi morda pričakovali, saj je bil leta 2010 predstavljen skoraj enak izum. Njegov oblikovalec pa je bil prav tako Song Youzhou.
S. K.