fbpx

Ali vaši otroci uporabljajo TikTok?

Vir: EPA

Vsem je znana aplikacija TikTok, na kateri lahko najdemo prav vse in vsakogar. Večina posnetkov je smešnih in nekateri (tudi trapasti) videi dosežejo tudi po več milijonov ogledov. TikTok pa uporabljajo tudi na Kitajskem, vendar se njihova verzija aplikacije povsem razlikuje od zahodne. Kitajska otrokom prek platforme predvaja bolj kakovostno in poučno vsebino, medtem ko zahodna različica otroke “zastruplja”, se je izrazil strokovnjak za tehnologijo Tristan Harris.

Čeprav sta v lasti istega podjetja, kitajska različica platforme TikTok ponuja mladim precej drugačno različico aplikacije z bolj izobraževalno in poučno vsebino, medtem ko ameriška oziroma zahodna verzija platforme deluje na otroke “toksično”. Kitajski Douyin in zahodni TikTok sta dve popolnoma ločeni entiteti. Uporabniki teh dveh kratkih video aplikacij ne morejo komunicirati drug z drugim. Kitajska in mednarodna različica aplikacije imata tudi zelo različne postopke registracije, politike in vsebino. Pravzaprav iste iskalne besede povzročijo popolnoma različno vsebino in profile v obeh aplikacijah.

Tako Douyin kot TikTok sta aplikaciji za družbena omrežja, ki uporabnikom omogočata ustvarjanje, urejanje in skupno rabo kratkih videoposnetkov in prenosov v živo s posebnimi učinki, zvokom in glasbo. Razlik med njima je v funkcijah, značilnostih, razpoložljivosti v različnih regijah sveta precejšnja, razlika pa je tudi v sami vsebini. Tematika in vsebina zahodne verzije TikToka je že sprožila veliko polemike, o tem pa je v znani oddaji CBS “60 Minutes” spregovoril tudi tehnološki strokovnjak in nekdanji Googlov uslužbenec Tristan Harris, ki je izjavil, da je ameriška različica TikToka precej drugačna od kitajske različice aplikacije, pri čemer je zahodno primerjal z “opijem”, kitajsko pa bolj zdravo “špinačo”.

Na levi strani zahodna verzija TikToka in desni Douyin (Foto: zajem zaslona)

Kitajska se zaveda vpliva na mladostnike
Čeprav sta obe v lasti podjetja ByteDance, Douyin – kitajska različica TikToka ponuja bolj zdravo in otrokom primernejšo vsebino od zahodne. Po mnenju strokovnjaka se Kitajska zelo dobro zaveda, kako tehnologija vpliva na razvoj mladostnikov, in “svoje otroke hrani s špinačo, strup pa pošilja ostalemu svetu”, je dejal Harris, ki je prav tako zagovornik za etiko družbenih medijev. Kitajski Douyin ima namreč drugačne algoritme, in če ponazorimo na primeru, je v kitajski verziji mlajšim od 14 let na voljo vsebina, kjer so ponazorjeni znanstveni eksperimenti, ki jih lahko otroci izvajajo doma, muzejski eksponati, videoposnetki o domoljubju in izobraževalni videoposnetki. V nadaljevanju pa je omenil tudi raziskavo v ZDA in na Kitajskem, kjer so anketirali mlade v prednajstniški dobi, in sicer je bilo vprašanje, kaj si želijo postati, ko odrastejo.” V ZDA je na prvem mestu pristal “vplivnež/vplivnica na družbenih omrežjih”, na Kitajskem pa je bil med največ odgovori poklic “astronavta”.” “Pusti, da se ti dve družbi razvijata nekaj generacij, in lahko ti povem, kako bo izgledal ta svet”, je dejal Harris.

Kitajska različica ima časovno omejitev uporabe
Svoje razmišljanje in dvome o obeh verzijah Tiktoka je izrazil tudi znani voditelj podkasta Joe Rogan, ki je v enem od intervjujev pojasnil, da Kitajska različica TikToka slavi akademske in atletske dosežke. Vse to so znanstveni projekti, različne fascinantne stvari. Kar ga dela še bolj impresivnega, je po njegovem mnenju dejstvo, da ima “mladinski način”. To je funkcija, ki osebam, mlajšim od 14 let, omejuje uporabo aplikacije več kot 40 minut na dan, čas izklopa pa je ob 22. uri. Verjame, da je to koristno. “Poskušajo spodbujati dosežke, kajne? Vse te stvari počnejo s podobno idejo o oblikovanju družbe bolj dovršenih in uspešnejših ljudi.” Nasprotno pa je obžaloval način uporabe v Združenih državah. “Kaj počnemo na TikToku,” se je posmehoval,”otroci plešejo nore plese, kričijo o veganstvu in modrih laseh, divje je.”

Priljubljene vsebine na Douyinu so po pisanju Adchina vse vsebine, ki urijo različne spretnosti in veščine: poljudno znanost, humanistiko, umetnost, izobraževanje, šport in delovna mesta. Najpogostejše vsebine zahodnega TikToka pa so “sinhronizirano petje in ples”.

V ZDA je TikTok znan po zasvojenem, personaliziranem in napovednem algoritmu, posebej prilagojenem interesom vsakega, ki je aktiven, piše The Wall Street Journal. TikTok nima posebne različice za otroke, omejitve pa so popolnoma prostovoljne, lahko jih nastavijo starši, če to želijo. Dr. Nia Williams, specializirana za duševno zdravje otrok, je za BBC povedala, da je TikTokov “kratek” videoformat zasnovan tako, da z vsakim videom sprošča dozo dopamina, kar uporabnike ohranja zasvojene. “TikTok prikazuje videoposnetke, ki se vam bodo morda zdeli smešni in si jih želite ogledati, ker se ob njih počutite dobro. To je glavno jedro vseh vrst različnih zasvojenosti,” je dejal Williams in dodal, da je algoritem zasnovan tako, da ostane in shranjuje vse, kar uporabniki iščejo, “bolj ko boste iskali stvari, ki so vam všeč, bolj bodo vedeli, kaj vam je všeč, in to vam bo Tiktok predvajal”.

Zahodni TikTok mlade poneumlja. (Foto: zajem zaslona)

TikTok ima več kot milijardo uporabnikov
Razumevanje tveganj katere koli aplikacije ali platforme družbenih medijev, ki jo uporabljajo otroci, je postalo bistvena starševska odgovornost, vendar TikTok predstavlja nekaj resnih pomislekov. Osrednja težava TikToka za večino zagovornikov zasebnosti in varnosti je, da je to podjetje s sedežem na Kitajskem, ki mora upoštevati široka pooblastila kitajske vlade po skupni rabi svojih podatkov. In ker so stvari, kot so lokacija, telefonske številke in slike vašega otroka na voljo prek aplikacije, je kitajska vlada zmožna dolgoročno slediti uporabniku. Da TikTok predstavlja grožnjo varnosti, je v preteklosti dejal že direktor FBI Chris Wray, ki meni, da aplikacija “ne deli enakih vrednot in lahko manipulira z vsebino“.

Priljubljena aplikacija za deljenje videa v lasti kitajskega tehnološkega podjetja ByteDance se je lani pohvalila z več kot milijardo aktivnih globalnih uporabnikov, med katerimi je večina Američanov. Potencial kitajske vlade, da subtilno vpliva na državljane ZDA, bi moral skrbeti vse uporabnike TikToka ne glede na njihovo starost. TSA in veje ameriške vojske so leta 2020 prepovedale uporabo TikToka na vladnih napravah, čemur so sledile tudi številne vlade.

Tanja Brkić