Na dražbi se bo znašel najmanjši avto na svetu

Pravijo, da je v njem prostora za enega človeka in nakupovalno vrečko. Foto: wikimedia commons

Na Floridi bodo marca pod dražbeno kladivce poslali redek primer najmanjšega avtomobila serijske proizvodnje na svetu. Za Peel P50, ki nima vzvratne prestave, ampak kljuko za ročno obračanje, nameravajo iztržiti več kot 100.000 dolarjev.

Model Peel P50 je trikolesni mikroavto, zgrajen iz steklenih vlaken, zajema pa prostor manjšega hladilnika. Tehta vsega skupaj 59 kilogramov, iz česar izhaja ogromno šal, saj je voznik običajno težji kot sam avto. Oglaševalci v 60. letih so dejali, da je v njem dovolj prostora za voznika in eno nakupovalno vrečko. Izdelali so ga oblikovalci v podjetju Peel Engineering Company v obdobju med 1962 in 1965.

V letu 2010 je dobil svoje mesto v Guinnessovi knjigi rekordov kot najmanjši avto na svetu.

Peel P50. Foto: Wikimedia commons

Peel P50 v značilni rdeči barvi. Ob tej sta bili še priljubljeni barvi bela in modra. Foto: Wikimedia commons

V marcu bo na Floridi potekala dražba hiše Sotheby’s, kjer pravijo, da njegov potencial za zabavo pokosi le njegova varčnost, so zapisali na STA. “Je tema za pogovor, ki pokosi vse ostale teme za pogovor,” so še dodali v dražbeni hiši.

Peel so prvič predstavili na londonskem sejmu koles in motornih koles leta 1962, vsega skupaj pa so jih naredili le 50. Avto ima le ena vrata na levi strani, sprednje vetrobransko steklo in eno luč. V 60. je nov model stal današnjih 199 britanskih funtov (dobrih 250 evrov). Končna hitrost vozila s 49-kubičnim motorjem je odvisna od voznikove teže in – po besedah nekdanjega voditelja oddaje Top Gear Jeremyja Clarksona – “tega, kar smo pojedli za zajtrk”.

V letu 2011 sta podjetnika Gary Hillman in Faizal Khan ustanovila podjetje, s katerim sta pričela s proizvodnjo prirejenih modelov Peel P50. Avtomobil je bil sprva na voljo v treh različicah: Gas, Eco in Fun, nato pa so obdržali dva, in sicer Gas (bencinski model) in Electric (električni model).

Anja Dangubič