fbpx

Nasa odpovedala načrtovano misijo na Mars

Foto: epa

Ameriška vesoljska agencija Nasa je za nedoločen čas preložila misijo na planet Mars, namenjeno podzemnim raziskavam za spoznavanje nastanka kamnitih planetov osončja. Misija InSight je bila predvidena za marec 2016, vendar jim zaradi težav z merilno napravo izvedba ne bo uspela.

Misija InSight bi poslala sondo globoko pod površino Marsa, a so med testiranjem ugotovili, da ključna merilna naprava, ki jo je izdelala francoska vesoljska agencija, ne bo delovala v ekstremno nizkih temperaturah.

Misije na Mars do leta 2018 zagotovo ne bodo izvedli (foto: iStock).

Misije na Mars do leta 2018 zagotovo ne bodo izvedli (foto: iStock).

Varčevalni ukrepi in okrnjene raziskave
Okvaro bodo skušali odpraviti pravočasno, vendar pa iz misije ne bo nič, če bodo stroški previsoki. Zanjo je bilo sprva predvidenih 675 milijonov dolarjev (621 milijonov evrov), doslej pa so porabili 525 milijonov. Varčevalni ukrepi na žalost mnogokrat prizadanejo tudi vesoljske raziskave.

Nasa zagotavlja, da preložitev misije InSight ne bo vplivala na druge misije in zavezo k raziskovanju rdečega planeta. Načrt za prvo potovanje človeka na Mars do leta 2030 ostaja v veljavi. Nasa skupaj z Evropsko vesoljsko agencijo trenutno dela na treh misijah na planetu Mars, naslednje raziskovalno vozilo pa naj bi tja poslali do leta 2020.

N. K., STA