NASA po dolgem pričakovanju objavila najglobljo fotografijo našega vesolja v zgodovini

Najgloblja infrardeča slika vesolja, ki je bila kdajkoli posneta. (Foto: epa)

To je dlje, kot je človeštvo kdajkoli pogledalo,” je dejal Nasin administrator Bill Nelson po objavi prvih fotografij, posnetih z vesoljskim teleskopom James Webb (JWST), med katerimi je bila posneta tudi najgloblja fotografija našega vesolja doslej.

Po dolgem pričakovanju je Nasa objavila fotografijo oddaljenih galaksij, kakršne so bile pred 13 milijardami let. Gre za prvi utrinek delovanja najmočnejšega teleskopa, ki so ga kdaj izstrelili v vesolje, in prinaša novo razumevanja nastanka vesolja.

Vesoljski teleskop James Webb (JWST) je zelo podrobno zajel in posnel delček vesolja, imenovan SMACS 0723, ki prikazuje svetlobo številnih različnih nastarejših utripajočih galaksij v vesolju. Kot prvemu so razkrili  fotografije ameriškemu predsedniku Joeju Bidnu na dogodku v Beli hiši. Ta je trenutek označil za “zgodovinskega” in dejal, da predstavlja “novo okno v zgodovino našega vesolja”, poroča Guardian.

Kot prvi je dobil priložnost za ogled fotografije ameriški predsednik Joe Biden. (Foto: epa)

Vračanje na začetek nastanka vesolja
Nasin administrator
Bill Nelson je pojasnil, da fotografija prikazuje svetlobo galaksij, ki se ukrivljajo okoli drugih galaksij in potujejo milijarde let, preden dosežejo teleskop, “gledamo nazaj več kot 13 milijard let,” je dejal Nelson in dodal, da bo več fotografij, ki jih bo objavila vesoljska agencija, segalo še dlje nazaj, do približno 13,5 milijarde let, blizu ocenjene začetne točke samega vesolja.  Objava fotografije je predogled serije barvnih slik visoke ločljivosti JWST, ki jih bo Nasa predstavila danes. Vesoljski teleskop, ki so ga izdelovali tri desetletja in so ga izstrelili lani, bo po mnenju strokovnjakov spremenil naše razumevanje vesolja z zagotavljanjem podrobnih infrardečih slik vesolja.

Reakcija Nasinega administratorja Billa Nelsona in pridruženega administratorja Nasinega Direktorata za znanstvene misije Thomasa Zurbuchena na prve barvne fotografije iz Nasinega vesolja James Webb (Foto: epa)

Zmogljivost 10 milijard dolarjev vrednega teleskopa je fascinantna, saj lahko pokuka v atmosfero eksoplanetov in opazuje nekatere najstarejše galaksije v vesolju s pomočjo sistema leč, filtrov in prizem za zaznavanje signalov v infrardečem spektru, ki je človeškemu očesu neviden. Teleskop, ki je skupen podvigu z Evropsko vesoljsko agencijo, so razvijali od sredine devetdesetih let in ga decembra končno pognali v vesolje. Opisan je kot najmočnejši teleskop, ki je bil kadar koli poslan v vesolje in je trenutno približno milijon milj od Zemlje ter opravlja svojo nalogo skeniranja starih galaksij.

V ponedeljek je NASA opisala  prve slike:

  • Meglica Carina – je ena največjih in najsvetlejših meglic na nebu, ki je približno 7600 svetlobnih let stran v južnem ozvezdju Carina. Meglice so zvezdne jaslice, kjer nastajajo zvezde. Meglica Carina je dom številnih masivnih zvezd, ki so nekajkrat večje od Sonca.
  • WASP-96 b – je velikanski planet zunaj našega sončnega sistema, sestavljen predvsem iz plina. Planet, ki je skoraj 1150 svetlobnih let oddaljen od Zemlje, obkroži svojo zvezdo vsake 3 do 4 dni. Njegova masa je za polovico manjša od Jupitra, odkrili pa so ga leta 2014.
  • Meglica Južni obroč – imenovan tudi Južni prstan ali meglica “Osem izbruhov” je planetarna meglica – oblak plina obdaja umirajočo zvezdo. Ima skoraj pol svetlobnega leta v premeru in je oddaljena približno 2000 svetlobnih let od Zemlje.
  • Stephanov kvintet – približno 290 milijonov svetlobnih let od nas leži Stephanov kvintet v ozvezdju Pegaz. Predstavlja prvo kompaktno skupino galaksij, odkrito leta 1877. Štiri od petih galaksij v kvintetu so uklenjene v kozmični ples ponavljajočih se bližnjih srečanj.
  • SMACS 0723 – to so ogromne jate galaksij v ospredju, ki povečajo in popačijo svetlobo predmetov za njimi, kar omogoča globok pogled v izjemno oddaljene in same po sebi šibke populacije galaksij.

Tanja Brkić