NASA razglasila izredno stanje

Foto: EPA

“Houston, imamo problem,” je stavek, ki se verjetno razlega v prostorih ameriške nacionalne vesoljske agencije – NASA je namreč razglasila izredno stanje. Usoda enega najpomembnejših projektov, vesoljskega plovila Kepler, ki v prostranem vesolju išče nove planete, namreč visi na nitki. 

Kepler je nepričakovano vstopil v stanje EM (Emergency mode), kar pomeni, da je v tem trenutku na najnižji stopnji funkcioniranja pred izklopom. Razlog za preklop v izredno stanje še ni znan. V tem trenutku skušajo znanstveniki na zemlji na vsak način vzpostaviti povezavo s plovilom, ki je od zemlje oddaljeno več kot 120 milijonov kilometrov.

Strokovnjaki so pod izrednim pritiskom, saj porabi Kepler v stanju EM veliko goriva, ki ga v plovilu ni na pretek, s tem pa se z vsako pretečeno sekundo zmanjšujejo možnosti, da bi lahko nadaljeval z odkrivanjem novih planetov zunaj našega osončja. “V tem trenutku je prednostna naloga, da plovilo preklopi iz izrednega stanja nazaj v normalno,” je reševanje komentiral vodja misije Charlie Sobeck.

Popolnoma brez opozorila
NASA je imela zadnji kontakt s plovilom 4. aprila in takrat ni bilo nobenih indikatorjev, ki bi lahko napovedovali skorajšnjo katastrofo, poroča Science alert. Do preklopa v izredno stanje je prišlo, tik preden je bilo plovilo usmerjeno proti središču mlečne ceste, kjer naj bi pričelo z novo misijo.

Zaenkrat našel 1000 novih planetov
Keplerjeva misija v vesolju se je začela leta 2012. Od takrat je zunaj našega osončja zaznal več kot 5000 možnih planetov. Raziskovalci so do sedaj uspeli potrditi kar 1000 Keplerjevih najdb. Po prvotnih uspehih se je nabor iskanih objektov razširil še na mlade zvezde in supernove.

Ž. K.