fbpx

Našli meteorit, ki je padel na območju Slovenije – Poimenovali so ga “Novo mesto”

Padec meteorita nad Slovenijo, ki ga je v Zagrebu 28. februarja posnel voznik osebnega vozila. Foto: YouTube.

Kaže, da so meteorit, ki je 28. februarja letos padel na območju Novega mesta, včeraj vendarle našli. Novinarska konferenca Prirodoslovnega muzeja Slovenije, na kateri bodo spregovorili o okoliščinah najdbe in prve informacije o najdenem kosu meteorita, bo danes ob 15. uri v Prirodoslovnem muzeju Slovenije na Muzejski ulici 1 v Ljubljani.

Potem, ko smo bili 28. februarja priča padcu in eksploziji meteorita nad Slovenijo in Hrvaško in je stekla iskalna akcija za padlimi kamni, so danes iz Prirodoslovnega muzeja sporočili, da je bil najden kos meteorita. Poimenovali so ga Novo mesto.

Padec meteorita z ocenjeno maso od petih do šestih ton je pred dobrim tednom dni povzročil pojav zelo svetlega meteorja nad jugovzhodno Slovenijo, ki so mu sledili tudi glasni zvočni poki. Kmalu so stekle iskalne akcije za ostanki meteorida – meteoriti – in, kot kaže, so bile iskalne akcije uspešne.

Zadnji meteorit padel nad Jesenicami leta 2009
Meteoriti so skupki mineralov, ki imajo svoj izvor v vesolju. S sabo nosijo več kot širi milijone let stare dokaze o času, ko se je naše osončje formiralo, zato so pomembni kot priče nastanka našega vesolja, je na novinarski konferenci v četrtek dejal Miha Jeršek iz Prirodoslovnega muzeja Slovenije.

Pomembno je, da se meteorite najde čim prej, saj se sčasoma lahko spremeni njihova sestava, s tem pa zamegli njihova prvotna struktura in zgradba, je ob tem povedal Jeršek. Poleg tega je hitro odkritje pomembno tudi za potrditev povezave med pojavom 28. februarja in najdenim meteoritom.

Poleg novega meteorita so doslej na ozemlje Slovenije padli štirje meteoriti, ki so tudi v mednarodni bazi podatkov, in sicer na Avče, Jesenice, Javorje in Jezersko.

T. F.