fbpx

Neverjetno letalo: Samo 11 minut iz Londona v New York

Vir:Youtube

“Antipod bi lahko v primeru krize pomembne osebe po planetu (do 20.000 km) prevažal v manj kot eni uri,” je prepričan letalski inženir Bombardier. Strokovnjak je prepričan, da bi lahko letalo svoj namen našlo tako v vojaškem kot v poslovnem svetu.

Inženirji napovedujejo, da bodo letala v prihodnosti potovala z izredno visoko hitrostjo. Eden izmed konceptov, ki veliko obetajo, je Antipod, ki naj bi potoval s 24-kratno hitrostjo zvoka, kar je 12-krat hitreje, kot je letel Concorde. To mu bo omogočilo, da bo prišel iz New Yorka do Sydneya v pol ure in iz New Yorka v London v manj kot 11 minutah. V letalu bi lahko potovalo do deset oseb, poroča Telegraph.

Antipod naj bi vzletel s pomočjo raketnih motorjev, ki bi naj bili pričvrščeni na krila letala. Raketne motorje naj bi odvrgel na 12 kilometrih, ko bi dosegel petkratnik hitrosti zvoka, nato pa naj bi se vključili reaktivni motorji, s katerimi bi pospešil do pričakovane hitrosti.

Vir:Youtube

Vir: Youtube

Strukturne težave
Bombardier sicer priznava, da izdelava takšnega letala zaenkrat še ni mogoča, saj materialov, iz katerih bi moralo biti letalo sestavljeno, še niso izumili. Inženirji se bodo morali soočiti predvsem s pritiskom, vročino in strukturnim stresom, ki ga letalo doživlja pri tako visokih hitrostih. Problem bi predstavljal tudi pok, ki ga slišimo, ko predmet prebije zvočni zid. S to težavo se je srečeval tudi slavni, a prizemljeni Concorde.

Joseph Hazeltine: Imam rešitev!
Letalski inženir Joseph Hazeltine meni, da ima rešitev za prekomerno segrevanje in problem poka ob preboju zvočnega zidu. Razvil je koncept, ki ga je poimenoval način dolge penetracije, z njim pa je že seznanil Bombardierja. Njegova rešitev na nosu letala predvideva vgradnjo šobe, ki bi sesala zrak in na površini letala tako ustvarjala prosti tok zraka, ki bi hkrati hladil površino letala in zadušil pok, ki se zgodi ob preboju zvočnega zidu.

Bombardier predvideva, da bi Antipod lahko pristal na običajni letališki stezi, izdelava posameznega letala pa naj bi stala okoli 150 milijonov dolarjev.

Ž. K.