fbpx

Neverjetno: Najvišji stolp na svetu, visok kar kilometer (video)

Dubaj, prvak v najvišjih, najdaljših in najdražjih, bo kmalu imel tekmico, sosedo Savdsko Arabijo. Dubajev Burj Khalifa, najvišji stolp na svetu, bo izgubil mesto prvega med najvišjimi stolpi na svetu v Guinnessovi knjigi rekordov. To se bo zgodilo, ko bo Savdska Arabija z dobrimi 1,23 milijarde evrov zgradila kilometerski stolp Jeddah Tower. 

Savdska vlada je preteklo nedeljo v svoji izjavi za javnost povedala, da sta podjetje Jeddah in savdskoarabska investicijska družba Alinma podpisala finančni dogovor za 2,2 milijardi evrov, ki ju bodo namenili za gradnjo mesta Jeddah in najvišjega stolpa na svetu, ki bo kraljeval ravno na sredini načrtovanega mesta.

Stolp Jeddah je trenutno zgrajen šele do 26. nadstropja, končati pa ga nameravajo do leta 2020, ko bo dosegel višino kar enega kilometra. Za primerjavo – dubajski stolp Burj Khalifa je visok dobrih 827 metrov.

“To je največji in najvišji projekt na svetu. V stolpu bodo obiskovalci lahko uživali v najrazličnejših aktivnostih modernega življenja,” je za CNN povedal Mounib Hammoud, direktor podjetja Jeddah.

Stolp Jeddah predstavlja pravi arhitekturni izziv
Kingdom Tower, kot je bil prej poimenovan Jeddah stolp, bo imel 200 nadstropij in bo obiskovalcem ponujal glamurozen razgled na Rdeče morje. Gradnja tako velike strukture je še posebej zapletena zaradi njene pozicije blizu morja, saj bi ga slana voda lahko poškodovala. Da bi preprečili možne poškodbe stolpa, segajo njegovi temelji kar 60 metrov v globino tal.

Poleg slane vode pa grožnjo stolpu predstavlja tudi veter, vendar pa bo stolp ves čas “spreminjal” svojo obliko – po nadstropjih, seveda. “Vsako nadstropje stolpa bo zgrajeno v drugačni obliki, kar bo povzročilo različno lomljenje sile, katero povzroča veter, s tem pa bomo delno uničili njegovo moč in preprečili poškodbe,” je pojasnil Gordon Gill, eden od arhitektov, ki gradijo Jeddah stolp.

Vodja sveta za grajenje visokih zgradb Sang Dae Kim meni, da je kljub velikemu številu dvomov v izvedljivost projekta izgradnja – ki je dejansko zelo velik izziv – popolnoma mogoča.

T. O.