Neverjetno: Najvišji stolp na svetu, visok kar kilometer (video)

Dubaj, prvak v najvišjih, najdaljših in najdražjih, bo kmalu imel tekmico, sosedo Savdsko Arabijo. Dubajev Burj Khalifa, najvišji stolp na svetu, bo izgubil mesto prvega med najvišjimi stolpi na svetu v Guinnessovi knjigi rekordov. To se bo zgodilo, ko bo Savdska Arabija z dobrimi 1,23 milijarde evrov zgradila kilometerski stolp Jeddah Tower. 

Savdska vlada je preteklo nedeljo v svoji izjavi za javnost povedala, da sta podjetje Jeddah in savdskoarabska investicijska družba Alinma podpisala finančni dogovor za 2,2 milijardi evrov, ki ju bodo namenili za gradnjo mesta Jeddah in najvišjega stolpa na svetu, ki bo kraljeval ravno na sredini načrtovanega mesta.

Stolp Jeddah je trenutno zgrajen šele do 26. nadstropja, končati pa ga nameravajo do leta 2020, ko bo dosegel višino kar enega kilometra. Za primerjavo – dubajski stolp Burj Khalifa je visok dobrih 827 metrov.

“To je največji in najvišji projekt na svetu. V stolpu bodo obiskovalci lahko uživali v najrazličnejših aktivnostih modernega življenja,” je za CNN povedal Mounib Hammoud, direktor podjetja Jeddah.

Stolp Jeddah predstavlja pravi arhitekturni izziv
Kingdom Tower, kot je bil prej poimenovan Jeddah stolp, bo imel 200 nadstropij in bo obiskovalcem ponujal glamurozen razgled na Rdeče morje. Gradnja tako velike strukture je še posebej zapletena zaradi njene pozicije blizu morja, saj bi ga slana voda lahko poškodovala. Da bi preprečili možne poškodbe stolpa, segajo njegovi temelji kar 60 metrov v globino tal.

Poleg slane vode pa grožnjo stolpu predstavlja tudi veter, vendar pa bo stolp ves čas “spreminjal” svojo obliko – po nadstropjih, seveda. “Vsako nadstropje stolpa bo zgrajeno v drugačni obliki, kar bo povzročilo različno lomljenje sile, katero povzroča veter, s tem pa bomo delno uničili njegovo moč in preprečili poškodbe,” je pojasnil Gordon Gill, eden od arhitektov, ki gradijo Jeddah stolp.

Vodja sveta za grajenje visokih zgradb Sang Dae Kim meni, da je kljub velikemu številu dvomov v izvedljivost projekta izgradnja – ki je dejansko zelo velik izziv – popolnoma mogoča.

T. O.

 

 • viktorh

  Le kje so meje razuma?

  • Antonius

   Najbrž gre za omejeni razum?! Onkraj smisla, kraljuje nesmisel. Kot bi imeli z adrenalinci opravka. Dokler gre, gre, potem pride na vrsto pa tisto o “mejah”.

 • hondica

  Uživati v aktivnostih modernega življenja – zaviti v srednjeveške rjuhe, lepo vas prosim. Islam ni zdužljiv z modernim življenjem.

 • Novak Gregor

  Spet nov slepilni manever S.Arabije, da odvrne resnično podobo o sebi (podrobno sem opisal v članku o praznih šotorih v SA). Tiranska država, ki izdatno podpira ISIS.

  Dubai, “magic world of the Kingdom of Saudi Arabia. A Heaven on Earth.” To je itak namenjeno samo bogatašem in politikom. Da potem le-ti ne gledajo drugje po S.Arabijo, ampak samo njihove kilometrske stolpnice in umetne otoke.

  Še sreča, da nisem več otrok (se sliši smesno), ker v svetu čez 10-15 let nočem živeti. Mi je res težko, ko gledam današnje otroke in v kakšnem svetu bodo živeli…

 • pokvarjeniSvet

  Novi Babilonski stolp ?

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!