Nova znanstvena odkritja: Zemlja je edinstvena, v vesolju ji ni para

Vir: EPA

Do sedaj je veljalo, da Zemlja ni nič posebnega. Vsa moderna astronomska misel (po Koperniku) temelji na ideji, da Sonce in Zemlja v vesolju nista v privilegirani poziciji glede na ostala nebesna telesa – to pa se lahko kmalu spremeni. No, vsaj za Zemljo, ki je glede na najnovejše študije videti preprosto edinstvena. 

Znanstveniki predvidevajo, da je v vesolju okoli 700 milijonov trilijonov planetov, ki so v določenih lastnostih podobni Zemlji. Do sedaj so znanstveniki menili, da se bo znotraj te skupine planetov gotovo našel planet, ki bi lahko podpiral podobne oblike življenja, kot so na Zemlji.

Noben planet ni podoben Zemlji
Astronom Erick Zackrisson z Univerze v Uppsali na Švedskem je izdelal astronomski model vesolja ali, preprosto rečeno – računalniški program, ki predstavlja digitalno, miniaturno verzijo “mladega” vesolja. V računalniški program je vnesel vse podatke o nam znanih planetih izven našega sončnega sistema, te podatke pa je podvrgel zakonom fizike. Računalniški program mu omogoča tudi “previjanje” časa naprej in nazaj.

Mlečna cesta; Vir: EPA

Zemlja je edinstvena tudi zaradi svoje pozicije znotraj Mlečne ceste (foto: epa).

Kot že rečeno, je znanstvenik začel opazovati vesolje blizu nastanka in nato skočil 13,8 milijard let v prihodnost. Simulacija je pokazala, da niti eden izmed predvidenih 700 milijonov trilijonov planetov ni bil podoben Zemlji, v veliki meri zaradi tega, ker so bili planeti prestari. Znanstveniki sedaj ugibajo, da je Zemlja edinstvena zaradi svoje pozicije znotraj Mlečne ceste in relativne mladosti.

Zemlja je mlad planet
“Prav gotovo je v tovrstnih kalkulacijah veliko negotovosti. Naše znanje o vesolju ni popolno,” komentiral soavtor študije, Andrew Benson. Ena izmed slabosti študije naj bi bilo neznanje o tem, koliko planetov bi se lahko nabralo okoli zvezd z manj težkimi elementi, kot jih ima naše Sonce. Kljub vsemu avtorji študije trdijo, da so njihovi izsledki natančni.

Izmed vseh planetov, ki obstajajo in še bodo obstajali v vesolju, je Zemlja eden izmed bolj zgodnjih, trdi astronom Peter Behroozi. Ena izmed prednosti zgodnjega rojstva Zemlje je, da smo v dobrem položaju za opazovanje najzgodnejših trenutkov vesolja – le malo po velikem poku. Dokazi o prvih podatkih po začetku “vsega” bodo namreč, zaradi širjenja vesolja, nekoč izbrisani.

Žiga Korsika

 • janez zorman

  Srečo imamo, po svoje, a kaj ko nas je Bog z komunisti kaznoval.

  • Mirkoca

   Ni boga brez kazni.

 • spet-sam-jest

  Hja, po izračunih tele škatle tud zemle neb smel bit, pa se mi zdi de je:

  • tramal

   Si že slišal za boga in kaj piše v svetem pismu

 • Mirkoca

  Če je vesolje neskončno, potem obstajajo tudi neskončne možnosti za podoben planet kot je Zemlja.

  • mojadezela

   ne vesolje ni neskončno, je pa neskončna človeška neumnost….

   • JohnSmith

    ta odgovor je bil sam sebi odgovor. hehe

 • pajot

  Hvala bogu,da je kućan sam eden,da jih ni več.

  • samsara

   Aglej ga zlomka, nahaja se ravno na istem planetu kot mi, in to sočasno.

 • francelj3

  Nobenim takim številom, kot je 700 milijonov trilijonov, ne verjamem, ker slovenski “novinarji” o angleščini pač nimajo pojma, za faktor 1000 gor ali dol jim je pa itak vseeno. Če je število večje od milijona, ga ignoriram. Glede na to, da avtor govori o Mlečni cesti (za katero vsak otrok ve, da je v slovenščini Rimska cesta), to velja še toliko bolj.

 • tarantela

  Kaj je sedaj to? Enkrat o nastanku Zemlje kmalu po začetku poka, drugič, da je to mlad planet. Iz tega lahko razberem, da pisec ne ve, o čem piše.

 • JohnSmith

  Dejansko ni takega planeta kot je zemlja, saj kot prstni odtis nihče nima enakega, so pa lahko ZELO podobni. Na kakemu morda celo ni komunistov.

 • Borut Vrscaj

  Z drugimi besedami: Ne upajo si še priznati, da se je planeta Zemlje dotaknila Božja roka.
  Le človeštvo ga malo preveč serje.

  • Dimitri

   Alahu Akhbar! Božja roka. Indeed. Znanost je pa Satanova roka. Vse to piše v Koranu.

 • Nata

  Na…..vidiš !
  Živimo na edinstvenem planetu , pa delamo z njim kot pujseki………….

 • Hribouc

  Edinstvena! Ja!
  Je pa življenje še na premnogih. Tu ni kaj veliko za opletati-sam sem 7x videl NLP, enkrat tako blizu, da
  je bilo fantastično, enkrat celo fotografiral….lepo!

  g.UREDNIK !
  Nič ne poročate o današnjem sporočilu HAWKING – MILNER on norem projektu potovanja na zvezde!?